Český národní výběr v plné síle, na rozdíl od let minulých se všemi oporami! A proti němu basketbaloví vicemistři světa z Turecka a další protivníci evropské kvalifikace s hvězdnými lídry ze zámořské NBA a tahouny klubů prestižní Euroligy. Pozor, svátek se blíží!„Turecko hrálo finále mistrovství světa, Italové jsou na něm šestí nejlepší, Portugalci ukázali sílu na evropském šampionátu a i Bělorusové mají tři čtyři kvalitní hráče, kteří se pohybují na Euroligové úrovni. Máme neskutečně těžkou skupinu, ale co zápas, to velká pozvánka pro basketbalového fajnšmekra. Já osobně se těším moc," říká Pavel Budínský, trenér české reprezentace.

Národní basketbalový tým čeká kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2013. Připravovat se bude opět na severu Čech. Zase v osvědčených destinacích Děčíně, Liberci a teď také v Chomutově. Tam rovněž sehraje všechny kvalifikační utkání.

Pavel Budínský se chystá na třetí reprezentační léto. Po dvouletém „zahřívacím" cyklu ho čekají opravdu ostré a velké zápasy. Probojovat se na Evropu? To by byl ohromný, fenomenální úspěch!

Když řeknu reprezentační léto, co se vám vybaví?

Každý zápas bude zážitek. Když vnímám samotnou kvalifikační skupinu a co se kolem ní děje a bude dít, tak to už bude opravdu za něco stát. Přenosy už kupují česká, turecká, kyperská i další televize. Důvod je jasný – v akci budou hvězdy NBA i Euroligy.

Pro fanoušky ze severních Čech je dobrá zpráva, že se celá kvalifikace odehraje v Chomutově…

Mně bylo v podstatě jedno, kde se bude hrát. Jediné, co jsem si přál a představoval bylo, aby utkání měla nějakou domácí atmosféru.

Obával jste se nedostatečného zájmu fanoušků?

Kvalifikace se hraje těsně po olympiádě. Není to vrcholná akce léta, není to mistrovství Evropy ani mistrovství světa. Je to kvalifikace.

Před rokem jste fanoušky  nalákali do Děčína, kde místní klub NBL trénujete. A tým tamní příznivce nadchl. Teď budete v Chomutově, kde bydlíte…

Říkám, moc jsem to ovlivňovat nechtěl. Třeba Luboš Bartoň mi řekl, ať hrajeme třeba v Kotěhůlkách, ale hlavně ať je plno! Je to lepší než hokejová aréna, kde bude tisíc lidí a ti atmosféru neudělají.

Bylo ve hře více variant?

K dispozici je výborná opavská hala, ovšem pak už je to složitější… FIBA navíc dost výrazně doporučuje, aby hala byla nejdále sto kilometrů od letiště. Do Chomutova je to z Prahy i Drážďan padesát minut. Hrát v Opavě? Pak se musí letět ještě do Ostravy. Hrát v Brně? To je po dálnici D1 peklo. A z Ruzyně to trvá tři a půl hodiny. To už je konec, protože nejvíce tím trpí hráči.

Dobře, ale nelákala vás aréna hokejových Pirátů?

Lákala, je moderní, mohlo by to tam být hezké. Ale vzniká tam tisíce drobných problémů, které podle mě ještě nejsme schopní vyřešit. To by museli říct lidi z české federace. Dát izolační vrstvu, palubovku, dovést koše, to všechno by asi šlo. Ale to není zdaleka všechno. Musíte mít software na kostku, pověsit tabuli, doladit mraky dalších detailů. A kde je záruka, že přijde pět tisíc lidí?

Chomutovská sportovní hala je tedy varianta definitivní?

Ano. S tím, že se rozšíří kapacita a budou se stavět tribuny ještě za koši a na galerii. Podle mě se tam vejde dva a půl tisíce fanoušků. I bez zmiňovaných mobilních tribun jsem tam osobně zažil dva tisíce diváků. Pokud jich přijde dva a půl tisíce a budou fandit, tak to pro nás bude zlaté, fakt zlaté.

A teď k nominaci. Jak se širší 24členný výběr rodil?

Jednání s hráči jsme zahájili v prosinci, se všemi jsem telefonicky mluvil.

Můžete říci, že se rýsuje zajímavá sestava? V minulosti totiž klíčoví hráči často chyběli…

Welsh, Bartoň, Satoranský, Jelínek i další prohlásili: Ano, jsme připraveni reprezentovat. Pokud budeme zdraví a budeme mít smlouvu na novou sezonu. Což je pro ně pochopitelně důležité. Mimo jiné i s ohledem na pojistku.

Největší hvězdou je pivot Washingtonu Jan Veselý, momentálně jediný český hráč v prestižní NBL…

S ním jsem měl schůzku když přiletěl. Seděli jsme v Praze. U něj se věci mají pochopitelně trošku jinak. Bude záležet na  Washingtonu.

Nominace:

ROZEHRÁVAČI:
Michal Čarnecký (Pardubice) Jakub Kudláček (Caserta/It.) Tomáš Satoranský (Sevilla/Šp.) David Marek (Levice/SR) 
Michal Šotnar (USK Praha)

KŘÍDLA: 
Jaromír Bohačík (Prostějov) Pavel Slezák (Prostějov) Luboš Bartoň (Badalona/Šp.) David Jelínek (Badalona/Šp.) Tomáš Pomikálek (Nymburk)

Luboš Stria (Děčín) 
Vojtěch Hruban (USK Praha) Pavel Pumprla (Nymburk)
 Jiří Welsch (Charleroi/Belg.) Štefan Ličartovský (Kolín)

PIVOTI: Petr Benda (Nymburk) 
Tomáš Hampl (Cibona/Chorv.) Ondřej Balvín (Sevilla/Šp. )
Jakub Houška (Děčín) 
Kamil Švrdlík (Prostějov) 
Jan Veselý (Washington/NBA)
 Petr Bohačík (Pardubice) 
Aleš Chán (Keravnos/Kypr) 
David Machač (Kolín)

Program:

PŘÍPRAVA:

9. 7. – 13. 7. Lázně Bělohrad

15. 7. – 20. 7. Liberec

22.7. – 26. 7. Děčín

28.7. – 1. 8. Tallin – turnaj

3. 8. – 9 .8. Chomutov – turnaj

KVALIFIKACE:

Bělorusko – Česko          15. 8.

Česko – Itálie                   18. 8.

Portugalsko – Česko       21. 8.

Česko – Turecko             27. 8.

Česko – Bělorusko          30. 8.

Itálie – Česko                    2. 9.

Česko – Portugalsko        5. 9.

Turecko – Česko              11.9.