Bude to velmi zvláštní zápas. Na sobotním utkání nejvyšší basketbalové soutěže mezi Děčínem a Jindřichovým Hradcem (18.00) bude ležet stín tragické nehody, při které zahynuli tři hráči hostujícího celku.Do týmu Válečníků se po nemoci vrací kapitán Jakub Houška. Před samotným duelem má ale smíšené pocity. „Takovou situaci jsem ještě nezažil. Sám jsem zvědavý, jak to bude po psychické stránce probíhat," pravil Jakub Houška.

Jakube, jak jste se na sobotní utkání vůbec připravoval?

Abych byl upřímný, tak se na to vůbec netěším. Chvilku se uvažovalo, že by se vůbec nehrálo. Celá ta situace je prostě hrozná. Uctíme památku tragicky zesnulých hráčů soupeře. Musíme to brát jako běžný zápas a soustředit se na hru. Ale hlavně v úvodu to bude velmi těžké.

Jak těžké pro vás bude, abyste se pod dojmem celé události soustředili na samotnou hru?

Sám nevím. Takovou situaci jsem vůbec nezažil, takže nevím, jak se v hlavě přepnout. Pro Jindřichův Hradec to bude ale mnohem těžší, jeho hráči to musejí nosit v hlavě každou sekundu. Lidé, co nás potkávají ve městě, se na to ptají. Bude to prostě zvláštní, radost ze vstřelených košů půjde na vedlejší kolej. Těžko říci, co od toho čekat.

Vy jste laboroval s angínou. Už je vše v pořádku?

Ano, už jsem fit. Tedy po fyzické stránce. Po té psychické to bude těžší, vzhledem k té tragédii. I kdybych na to nechtěl myslet, hodně lidí se mne na to ptá. A není lehké o tom mluvit.

V Kolíně jste chyběl vy a Míra Soukup. Skvěle vás však nahradili mladší hráči. To vás jistě potěšilo, že?

Určitě, měl jsem z toho ohromnou radost. Se Sokym jsme si psali, co bylo dobře a co bylo špatně. Je to hodně pozitivní, všichni v Kolíně zahráli naplno.

Do utkání jdete v pozici jasného favorita. Přesto se nedá očekávat lehký zápas, hosté u vás nemají co ztratit, jedině překvapit. Jak pozici favorita vnímáte?

Je jasné, že jsme favorité. I díky té smutné události se rozdíly mohou smazat. Respektuji sílu Jindřichova Hradce, ale takový tým prostě musíme porazit. Musíme vyhrát, i když se bude hrát za takových okolností. Domácí ztráta by byla nepříjemná.

V posledním utkání v Kolíně jste ztratili desetibodový náskok a nakonec těsně vyhráli. To se vám nestalo poprvé. Pracovali jste na tom při tréninku?

Já si myslím, že to je způsobené naší hrou. Hrajeme rychle, snažíme se všichni často střílet. Jenže pak se třikrát netrefíte, dvakrát ztratíte míč a je po náskoku. Jednou jsme dole a jednou zase nahoře. Samozřejmě se to snažíme vypilovat.