Basketbalu se věnuje od svých 18 let, předtím dlouhá léta hrál za týmy Legionáři Chomutov a Louny hokejbal, ve kterém se dostal do širšího českého reprezentačního výběru. „Je to tak, jako asistent Tomáše Grepla u A mužstva končím. To rozhodnutí nepadlo ze dne na den, schylovalo se k tomu delší dobu,“ vysvětlil mimo jiné účastník evropského šampionátu ve Španělsku.

Téměř celou basketbalovou kariéru trávil právě v Děčíně, kam přišel mostecký rodák z Chomutova, následně se stal i kapitánem Válečníků. „Před dvěma lety jsem jako hráč na nejvyšší úrovni skončil a a dostal se do politické sféry. Nechci dělat věci napůl. Už v minulé sezoně jsem se kvůli zaneprázdnění často omlouval, a tak jsem si řekl, že bude lepší, když skončím,“ řekl bývalý pivot, který se následně stal v Děčíně radním pro sport.

Houška a Děčín, to je silné spojení. „Kluci mě brali, fanoušci basketu taky a já byl na té lavičce spíš jako spolupracovník pouze na úrovní zápasů. Nechtěl jsem být ani vedený jako asistent. Byla to spíš taková čestná, řekl bych věrnostní role za zásluhy. Vím, že mám dveře otevřené. Můžu si zatrénovat, jako třeba včera. Hlavní kouč ale potřebuje asistenta na plný úvazek, který se bude starat například i o video a další a další věci,“ upozornil účastník několika All stars game.

Anthony Tucker v dresu BK Děčín.
FOTO: Tichý cizinec Tucker táhl Děčín do finále. Zimáku se ale nedočkal

V klubu svého srdce ale úplně nekončí. Dál povede mládež. „Kvůli práci u dětí jsem nejezdil ani na venkovní zápasy áčka, akce se termínově kryly. Ale u mládeže budu pokračovat. Je to naše velká srdcovka. Bob Landa, Jakub Důra, Lukáš Houser a další se tady pět šest let intenzivně o děti staráme, ze 150 jich máme 500 a já od toho nechci odejít. Já jsem zapojený pořád dál, mám Válečnické srdce,“ přiznává jedna z největších novodobých ikon klubu. V něm už hrají i oba jeho synové.

Děčín vždy spoléhal na české hráče a nejinak tomu bude i v letošní sezoně. I vzhledem k omezeným financím a celkově nejisté ekonomické situaci na případné posílení o zahraniční legionáře čeká. Může se kvůli koronavirové krizi a s ní spojené problémy s cestováním nakonec česká cesta ukázat jako výhodná? „To je hodně ve hvězdách, určitě bude nastávající sezona jiná, pokud se vůbec odehraje. Nemocnost stoupá, lidi budou chodit na zápasy v tom lepším případě rouškách, no uvidíme. My tady v Děčíně zatím máme český tým, ale bylo by podle mě dobré, pokud by se ho ještě posílit povedlo,“ dodal bývalý letitý lídr Válečníků.