Děčínští basketbalisté udrželi do čtvrtfinále výhodu domácího prostředí. V Maroldovce tak v úterý a ve středu (vždy od 18.00) vyzvou Kolín. „Soupeř má v týmu hodně individualit. Hrozba tak může přicházet prakticky odkudkoliv," má jasno kapitán Jakub Houška.

Jakube, máte za sebou základní část a nadstavbu. Je pro vás třetí místo dobrým počinem?
Třetí místo, dobré místo (usmívá se). Pořád patříme ke špičce soutěže, z naší strany to bylo dobré. Pardubice na tuto sezónu poskládaly výborný tým. Byly lepší než my, a proto jsou před námi. Pro ligu je to ale jen dobře. Je pravda, že jsme měli v sezóně pár zádrhelů. Ale třetí místo jsme udrželi, play-off začínáme doma.

Přesto jste v nadstavbě museli skousnout více porážek než vítězství. Nebyl to pro vás problém?
Určitě jsme těch vítězství chtěli víc. Hodně nás mrzela domácí porážka od USK, to jsme neměli ztratit. Nějaké zádrhely tam byly, nějakým způsobem jsme vnímali náš náskok. Nakonec to došlo do takového stádia, že předposlední zápas v Praze měl pro nás punc play-off. Museli jsme tam vyhrát a také se k tomu tak přistoupilo. Přitom to pro nás bylo těžké, dva hráči byli vyloučení. My ale ukázali, že umíme hrát dobře, obrana fungovala, bojovali jsme jako tým. A právě utkání ve Folimance si vezmu jako to hlavní z nadstavby. Poslední zápas s Kolínem dopadl tak, jak dopadl. Nechtěli jsme prohrát, naštěstí ale o nic nešlo.

Mohl by být právě výkon na hřišti USK Praha odrazovým můstkem pro čtvrtfinále?
Určitě mohl, i když USK hraje úplně jinak než Kolín. Pražané praktikují urputný a systémový basketbal. Zatímco Kolín má v týmu hodně individualit. Hrozba tak může přicházet prakticky odkudkoliv.

Co je podle vás potřeba zlepšit do úvodní bitvy proti Kolínu? Mluvilo se o doskocích nebo zahazování jasných střeleckých pozic…
Každý by chtěl skórovat z každé pozice. Zvláště, pokud je to stoprocentní šance. Někdy se to tak prostě sejde, je to ošemetné. Doskoky jsou hodně důležitým faktorem, to nás vždy zdobilo. Získávat druhé šance a to samé nepovolit soupeři pod naším košem – to bude pro tuto sérii velmi důležité. Pochybuji, že nějaký zápas skončí 90:91, jako ten poslední. Jasně, může tam nějaké utkání ustřelit. Ale podívejte se na hokej, tam je to o bojovnosti, urputnosti, lítají tam emoce. Přesně tohle očekávám.

Dva roky jste měl při play-off díky zranění smůlu, vloni jste ho vůbec nestihl. Aktuálně vás po zdravotní stránce nic netrápí?
Jsem v pohodě, mám akorát modřinu z pátečního paintballu (smích). Samozřejmě se moc těším, chci si to pořádně užít a pomoct týmu. Snad se mi do prvního zápasu nic nestane (smích).

Ve vyřazovací části se hraje na čtyři vzájemné zápasy. Jak takovou změnu vnímáte?
Bude to běh na dlouhou trať, bude to zajímavější. Sám si to nedovedu představit, člověk tam bude muset nechat opravdu všechno. Sám jsem zvědavý, jak se ve středu ráno probudím celý bolavý s pocitem, že hned večer mě čeká další důležitý zápas (smích). Šanci dostane každý, tady se musí síly rozložit. Může se hrát až na sedm zápasů, těším se na to. Bude to hodně o energii. Nevíme, co od toho čekat, naposledy jsem tímto systémem hrál před čtrnácti lety v první lize (smích).

Hádám, že ideálním scénářem je odjíždět do Kolína s vedením 2:0 na zápasy…
Určitě, domácí palubovku musíme udržet. Musíme nechat na hřišti všechno. A kdyby se něco nepovedlo, víme, že v Kolíně umíme vyhrát. Věřím, že nás fanoušci poženou za úspěchem. Očekávám plný barák.

Mají Válečníci ještě herní rezervy?
Já si myslím, že ano. Nehráli jsme špatně, ale něco tomu vždy chybělo. Je to v nás, jen jsme to ze sebe nedokázali dostat. Vyplývá to z obměny kádru, ještě si to vše nesedlo. Věřím, že komunikací mezi sebou a také s trenérem se to projeví. Byl bych hloupý, kdybych nevěřil (smích).