V rozhodujícím sedmém špílu ve čtvrtfinále doma Severočeši přehráli Opavu 79:62. V semifinále se tak mohou těšit na Svitavy. „Musím se přiznat, že po celou dobu série jsem pořád něco zkoušel. Už jsem asi hráčům zavařil hlavy. Teď naposledy už jsem nevěděl kudy kam. Hráčům jsem při time outech kreslil to, co jsme ani netrénovali. Ve druhém poločase jsme ale byli o trochu lepší a podařilo se nám ten sedmý zápas urvat. Klukům gratuluji. Jak odpracovali všech sedm zápasů jsem jako hráč a trenér nikdy nezažil,“ vysekl pochvalu hráčům kouč Tomáš Grepl.

Po změně stran předvedli Děčínští skvělou obranu, Opavě nedovolili ani třicet bodů a rozhodli o svém rozhodujícím úspěchu. „Změnili jsme způsob obrany na pick and rollu. To jsme udělali poprvé, na Šiřinu jsem si to vyloženě šetřil do koncovky. Chvilku to zafungovalo. Poprvé jsme zápas vyhráli díky dobré obraně,“ pochvaloval si.

Ačkoliv po trojce Autreyho, který minutu a půl před koncem zvýšil na 75:59, bylo rozhodnuto. Děčínský kouč ale žádal po svých svěřencích, aby zůstali koncentrovaní až do konce. „Už po prvním zápase ode mě dostal Šiška céres, že tam chvilku před koncem hecoval diváky. Hráči asi zapomněli, že Opava je basketbalově talentovanější. My máme tvrdě pracující hráče, kteří musí makat celých 40 minut. Rozhodla naše trpělivost, třeba Krakovič se v tomto ohledu zlepšil. To rozhodlo,“ zdůraznil.

Atmosféra v Maroldovce byla neskutečná, trenér Grepl ji ale moc nevnímal. „Já byl tak rozpumpovaný, že jsem to ani moc nevnímal. To by muselo být ještě o pár decibelů víc. Ale samozřejmě diváci vytvořili parádní kulisu. Opět musím smeknout před hráči, kteří procházeli složitým obdobím. Ale na hřišti odpracovali všech sedm zápasů. Ještě jednou klobouk dolů,“ pokýval hlavou.

Severočeši tak z cesty odvalili loňského vicemistra. „Opava má u mě velký kredit za to, že hraje ligu, ale i Ligu mistrů s českými hráči. Petrovi Czudkovi za to patří pochvala, ukázal, že na to má koule,“ dodal Grepl.