Jenže vyhrát nad týmem trenéra Zbyňka Cholevy na jeho hřišti je nadmíru těžký úkol. „Jsme blíž postupu. Ale vyhrát v Prostějově je sakra těžké. V sezóně jsme to dokázali jen my a Opava," moc dobře ví děčínský pivot Robert Landa.

Ve třetím zápase jste dlouho byli mrtví, ale pak jste ožili. Co se stalo?
Hraje se čtyřicet minut. Máme velký respekt k soupeři. Tým mají prošpikovaný zkušenými borci. I když jsme se s nimi po první bitvě poštěkali, tak jsou to slušní hráči. Pro některé jedince z našeho táboru jsou to velmi těžké zápasy. Byli jsme chvilku dole. Ale třeba já křičel na hřišti i z lavičky, že to dáme, že to otočíme. A ono se to povedlo.

Ten váš obrat byl ovšem z říše snů…
Dobrý, co? Taky se mi to líbilo (smích). To je právě na sportu parádní. Jakmile se začalo dotahovat, dostávali nás do varu i diváci. A jakmile jsme začali dávat body, byl oheň na hřišti.

Během zápasu to ale vypadalo, že jste hrozně dole. Nedařila se vám střelba, kazili jste nahrávky…
Musíte si uvědomit, že celou sezónu nehrajeme s Prostějovem. Slabší týmy už odpadly, v play-off zbyly čtyři nejlepší. Nedařila se nám dlouho koncovka. Pak ale zabrali střelci z perimetru. Ve správnou chvíli se trefil Luboš Stria, pak Tomáš Vyoral. Na konci každý předvedl to, co měl.

Zdálo se, že jste měli v závěru zápasu více sil než Prostějov. Souhlasíte?
Máme dobrou kondici, já osobně bych mohl hrát každý den. Za rozhodnutého stavu v Prostějově trenér některé hráče pošetřil. Kuba Houška vám řekne, že je mrtvý, ale druhý den by také hned hrál. Také nás zdobí naše rychlá hra.

Na konci jste doslova ucpali prostor pod vaším košem, vy sám jste vypadal jako v tranzu.
To je pravda. Podařilo se nám vyplňovat obranný prostor, navíc vyšly i doskoky. Měl jsem radost a trochu to oroštoval (smích). Emoce jely naplno. V tu chvíli se spojila energie od diváků s tou naší na hřišti.

Vy jste právem slavili s diváky, soupeř rychle zmizel do kabin. Co jste na to říkal?
Je vidět, že nedokážou přijmout porážku. Minule se s námi ani nepozdravili. V tomhle ohledu máme větší úctu. Na hřišti je sice sežeru, ale po zápase s nimi nemám problém.

Ve čtvrtek v Prostějově můžete slavit postup do finále. Jak těžký to bude zápas?
Dobýt Prostějov? To bude sakra těžké. V sezóně jsme tam vyhráli jen my a Opava. Ale víme, že první poločas v Prostějově nebyl špatný. Orli tehdy nehráli zase tak dobře. Hraje se na tři vítězství, my máme dvě. Jsme blíž, ale bude to ještě fuška.