Děčín v úterý porazil Štýrský Hradec 79:64. „Na generálku na ligu se těšíme, i když víme, že to bude proti Ústí trochu syrové, protože ještě není vše vyladěno tak, jak by mělo být. Jistě to ale bude tvrdé a bojovné utkání a myslím si, že určitě stojí, aby naši fanoušci dorazili a pomohli nám,“ uvedl Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX.

Na prestižní bitvu se chystá i ústecká parta. „Je to derby, takže pochopitelně chceme vyhrát. V Alpe Adria Cupu hodláme postoupit dál, protože to jsou kvalitní zápasy s evropskými celky a v případě postupu nás čekají další duely s dalšími silnými týmy. Záleží ale, v jakém budeme složení. Ve středu podstoupil vyšetření Michal Šotnar, věříme, že se potvrdí, že to není zranění dlouhodobějšího rázu,“ uvedl ústecký trenér Antonín Pištěcký.

Hned na startu sezóny má spoustu vrásek. Kromě zranění jednoho z rozehrávačů se mu totiž podařilo až na poslední chvíli najít třetí zámořskou posilu, kterou je 22letý absolvent Western Michigan University Josh Davis. Ten už seděl v zápase s Osijekem v civilu na lavičce. Potrvá, než si přivykne hernímu stylu Slunety. „Mohl nastoupit už proti Chorvatům, ale potřebuje se srovnat s časovým posunem a sžít se s naší hrou. Uvidíme, kolik akcí a rotací do něj do sobotního zápasu dostaneme, ale chtěli bychom, aby si v Děčíně prožil křest ohněm.“

Davis je mladíkem, který by ale měl do týmu Slunety vnést spoustu energie. „Je to dobrý atlet s velice slušnou rukou, především je to ale enerdžajzr, takže si od něj slibujeme hlavně oživení. Přichází na pozici číslo tři, zatím je zde na dvoutýdenní zkoušce. Já ale věřím, že se potvrdí náš dobrý výběr, Josh potvrdí své kvality a zůstane u nás minimálně na celou sezónu,“ dodal.

Derby s Děčínem je vždy pikantní, domácí celek ale přes léto prošel možnou obměnou pod koučem Greplem. „Uvidíme, co s Děčínem udělá nový trenér, jenž sice přišel už v minulé sezóně, ale teprve přes prázdniny měl nějakou větší možnost vtisknout týmu svou tvář. Neočekávám ale, že se změní nasazení a agresivita Děčína, která je pro ně typická,“ uzavřel ústecký trenér Pištěcký.