Klíčová část sezony graduje a Národní basketbalová liga zažívá svůj „diskopříběh Singletary“. Ostře sledované sobotní derby v Děčíně ovlivnila necitlivě udělená diskvalifikační chyba, slangově „disko“, pro špílmachra Ústí Evana Singletaryho. A zvedla pořádnou vlnu emocí!
 
Sluneta skvěle rozehraný šlágr 20. kola po ztrátě amerického rozehrávače prohrála 64:75 a díky tomu zřejmě nenaplní cíl sezony, tedy účast ve skupině A1.

Do konce první čtvrtiny zbývaly necelé dvě minuty, když se do sebe na zemi v souboji o míč zaklesli ústecký Singletary se dvěma domácími hráči. V nastalé mele došlo na vlnu emocí, slovně se do situace vložil i zkušený děčínský mazák Jakub Houška.

Basketbalový zápas mezi BK Děčín a Slunetou Ústí nad Labem
FOTO, VIDEO: Ústí mělo raketový nástup, další tři čtvrtiny už ale patřily Děčínu

Záběry na serveru tvcom.cz ukazují, kterak si sudí Stanislav Kučera vytáhl Singletaryho stranou. Ten ještě pokračoval v debatě s Houškou, zdánlivě pohodovou debatu arbitra Kučery s klíčovým ústeckým rozehrávačem, jenž je třetím nejlepším střelcem klubu v NBL, náhle přerušil hvizd píšťalky a nečekané gesto značící diskvalifikaci.
 
„Absolutně nepochopitelný výrok, který ovlivnil celý duel. Jednoznačně stojíme za hráčem,“ zlobil se trenér Ústí Antonín Pištěcký.

„Slovní rozmíšku sice ukončil náš hráč americkým výrazem pro odkázání někam, což nám potvrdil i rozhodčí, nikoliv však směrem k sudímu, ale k soupeři. Sice se to nedělá, ale za svou hráčskou kariéru jsem podobných nadávek slyšel dost a nikdy se nevylučovalo. Bylo to derby plné emocí.“

„Hráče jsme od sebe roztrhávali a slušně jsem Evanovi říkal, že takové věci se nedělají. Něco jsme na sebe houkli a já pak odcházel,“ uvedl k situaci její děčínský aktér Houška.
 
Ten byl podle svých slov daleko, když Singletary ukončil debatu výrazem „f*ck you“, za který byl vyloučen. „Sudí prý usoudil, že to bylo na jeho adresu. Možná mohl zvolit technickou chybu a nechat Evana dohrát, to by asi bylo citlivější, ale je to také jen člověk a už se tak rozhodl. Nám se ale stejná křivda stala loni na USK,“ připomněl Houška, podle nějž je celá situace zbytečnou kaňkou na jinak výtečném derby.

DEBAKL. Děčínští hokejisté doma schytali od Sokolova krutou lekci.
FOTO: Šlágr se proměnil v obrovský výprask

Paradoxem je, že zmíněné vyloučení Děčína na USK Praha má na svědomí stejný rozhodčí. Vyjádření sudího Kučery se Deníku získat nepodařilo.
 
„Pro mě je to absolutní selhání sudího Kučery, které není prvním,“ rozohnil se manažer Slunety Tomáš Hrubý. „Stejně poškodil loni Děčín, což dokazuje, že podobné zkraty má. Souboj a emoce tam byly, ale to je prostě derby! Proto jsou plné haly a na takové zápasy lidi chodí,“ zdůraznil.

Zdroj: Deník/Alexandr Vanžura

„Budeme se tvrdě bránit a požadovat pro rozhodčího trest. Nechci spekulovat, zda bychom jinak zápas vyhráli, ale mohli bychom říct, že jsme hráli kompletní.“
 
Zároveň však doplnil, že ovlivněn byl jen zápas, nikoliv postup do skupiny A1, jelikož Ústí zkolabovalo v jiných duelech. „Postup máme dál ve své moci, musíme vyhrát jedno utkání. Rozhodně to není utopie!“
 
Sobotním výrokem rozhodčího Stanislava Kučery se na Strahově, kde České basketbalová federace sídlí, už zabývali.

„Měl jsem zprávy už o víkendu, viděl noviny. Teď zrovna čtu zápis o utkání a pouštím si z Děčína video,“ řekl ze sekretariátu federace Zdeněk Ringsmuth, člen disciplinární komise. Případ má na starosti ředitel disciplinární komise NBL Pavel Hlaváček, který již udělal záznam do evidence trestů.

TURNAJ FANOUŠKŮ. Ve Varnsdorf kralovali fanoušci Bohemians 1905, vyhráli potřetí v řadě.
FOTO: Fanoušci Bohemians získali zlatý hattrick

„Singletary se podle zápisu provinil hrubě nesportovním chováním, za což dostal pokutu 3 000 korun a za projednání prohřešku musí zaplatit další dva tisíce. Stop na další zápasy hráč nedostal, trest je dostačující. Samozřejmě se potrestaný podle paragrafu 12 může do osmi dnů odvolat,“ objasnil praxi Ringsmuth, podle něhož se za jeho patnáctileté působení na ČBF neodvolal téměř nikdo.
 
Diskvalifikační chyba se v zápasech NBL občas objevuje, nejde o ojedinělou záležitost. „Přesný počet za tuto sezonu nevím, ale dochází k ní. Vedle nesportovního chování ji mají rozhodčí hráčům udělovat například automaticky při zásahu loktem do obličeje,“ dodal Ringsmuth.