Jakkoli by toto prohlášení ještě před rokem znělo přehnaně, ve světle celospolečenské situace a problémů spojených s pandemií je nezpochybnitelným úspěchem, že se podařilo po více než měsíčním přerušení dokončit základní fázi ročníku.

Právě kvůli zmíněnému měsíčnímu skluzu a dohodě s vedením národního týmu s ohledem na letní olympijskou kvalifikaci, bylo nutné upravit hrací systém soutěže tak, aby NBL termínově skončila koncem května. Rozdělení na skupiny A1 a A2 zůstalo, avšak počet týmů se v obou skupinách srovnal na šest celků. Tato změna se nejvíce dotkla právě Válečníků, kteří jsou v tabulce na osmé příčce (a také sedmých svitavských Turů), což by jim v původním systému zaručovalo účast ve vyřazovacích bojích.

Děčín vede minitabulku třech týmů se shodnou bilancí osmi výher a čtrnácti porážek (s Hradcem Králové i Ústím kladná bilance 2-0), na sedmou příčku ztrácí jednu a na šestou dvě vítězství.

Osmé místo znamená v této fázi stejné postavení BK ARMEX jako v loňské nedokončené sezóně (byť s bilancí o dvě výhry hubenější), a to při zásadním omlazení kádru po odchodu čtyř zkušených hráčů.

Nyní tedy čekají Děčín boje ve skupině A2, kde jej postupně čeká Ústí, Hradec, Svitavy, Olomoucko a Ostrava. Los nadstavby byl zveřejněn v pondělí 8. února, ovšem stále ještě může dojít ke změnám. Oficiální začátek je stanoven na sobotu 27. února, kdy Válečníkům los přidělil jako první hned domácí derby s Ústím. 

Autor čerpal z webu bkdecin.cz.