Válečníci zahájí cestu za obhajobou titulu vicemistrů v domácím prostředí, kde přivítají Svitavy. Sluneta svede první bitvu v Brně.

V Děčíně budou chtít navázat na loňskou divokou sezonu, která skončila docela překvapivou účastí ve finále. „Byla to nejturbulentnější sezona jakou jsem zažil. Byly tam dobré výsledky, špatné výsledky, pak skvělé play-off a do toho výměna trenéra. Bylo toho strašně moc a sezona byla velmi psychicky náročná, ale na konci se vždy počítají výsledky a ty přišly v podobě stříbrných medailí,“ ohlédl se generální manažer Armexu Lukáš Houser.

V tradiční a úspěšné baště se netají vysokými ambicemi i letos. „Chceme opět bojovat o medaile, ale to chce řada klubů z ligy, takže uvidíme. Já osobně chci, abychom hráli basketbal, který se bude lidem líbit, abychom každý okamžik zápasu bojovali o každý míč, o vítězství. Pokud budeme toto plnit, to ostatní přijde,“ vzkázal Houser.

Severočechům se podařilo udržet oba Američany – rozehrávače Lamba Autreyho a pivota Klintona Carlsona. „Jednání nebyla úplně jednoduchá. Licitace probíhaly, hráči mají své agenty, kteří chtějí získat co nejvíce, ale my jsme jako klub měli své limity a nemohli jsme je překročit. Nakonec jsme se dohodli a věřím, že jsme spokojeni všichni,“ Houser.

Klub naopak opustil kapitán Jakub Krakovič, který se na rozdíl od Američanů, nedohodl s vedení na podmínkách. „Museli jsme se rozhodnout, jakou cestou se vzhledem k našim finančním možnostem vydáme. Jako klub máme určitý finanční budget a nemůžeme mít vše, co chceme. Kubu bychom měli v týmu dál moc rádi, ale zkrátka to nešlo.“ Do Děčína zamířili tři mladíci Lukáš Rozsypal, Martin Mach a Lukáš Bobek.

Ústecký klub má za sebou perné léto. Sice se mu podařilo včas sehnat amerického rozehrávače, kterým je Josh Brown, kvůli zranění ale vypadl druhý ze stěžejních hráčů, Michal Šotnar. Navíc až minulý týden doplnila klub poslední zahraniční akvizice, Josh Davis, který je navíc v Ústí stále na čtrnáctidenní zkoušce. „Věříme, že splní očekávání, která do něj vkládáme. Měl by patřit k rozdílovým hráčům,“ řekl generální manažer Slunety Tomáš Hrubý.

Ten zároveň během léta řešil hned několik příchodů a odchodů. Kromě odchodu dvou ze tří Američanů odešli David Šteffel a také kapitán Filip Šmíd, novými přírůstky jsou Lukáš Bažant a mladíci Johan Haiblík a Jan Karlovský. Svou minutáž už by měli mít také Martin David, Jan Maděra a zejména Dalibor Fait. Zkušenou českou osu Houška, Pecka, Šotnar pak doplnil Spencer Svejcar, který bude v Ústí působit už třetím rokem, a novicové Brown a Davis.

„Kluci v přípravě makali, což se potvrdilo v úvodních pohárových zápasech, kdy jsme ovládli derby a zároveň porazili doma silný chorvatský Osijek,“ potěšilo šéfa klubu. „Jedna vlaštovka jaro nedělá, sezona bude dlouhá, ale dvě výhry na úvod by nám určitě mohly pomoci. Na druhou stranu máme delší dobu zraněného Michala Šotnara, což je určitě komplikace,“ dodal manažer Hrubý.