S uprchlíky je to jako s plošnými opatřeními proti covidu loni v létě. Premiér sliboval: Už žádná. Přišel lockdown. Andrej Babiš též řekl: Nepřijmeme ani jednoho uprchlíka. A už jsou tady. A vítáme je, neboť pomáhali našim vojákům. Zachránili jsme je, a tím platíme dluh.

Martin Komárek.
Mluvme o evropské federaci

Jakákoli podobnost s covidem zde ale končí. Koronavirus je velký neřád, zatímco příchozí utečenci jsou většinou pro zemi přínosem. Mimochodem, dva z nich pomáhají spasit svět před pandemií. Manželé, kteří založili BioNTech, duchovního otce nejlepší vakcíny, jsou potomky imigrantů, kteří přišli do Německa z Turecka.

Naši politici vítají jen některé imigranty. Muslimů se to netýká. Je to prý jiná kultura a mentalita. Bereme Ukrajince, ti jsou nám blízcí. A cožpak někdo zapomene šílený čin onoho Tunisana, který náklaďákem povraždil osm desítek lidí ve francouzském Nice?

Kateřina Perknerová
Zeman odpálil dva granáty

Zavrhnout kvůli Hitlerovi, Himmlerovi a Goebbelsovi veškeré bílé ateisty by bylo mnohem případnější. K muslimům, ať už jsou z Afghánistánu, nebo odkudkoli, je lepší přistupovat s otevřenou myslí. Sbližování a vzájemné obohacování kultur není míšení ani rozpouštění jedné v druhé. Je to šance pro obě strany.