Finanční skandály jsou kořením české politiky, která je jinak nudná. Dodávají jí divokou barevnost. Vezměme už ten první velký průšvih. ODS, tehdy vládní strana, vykazovala podivuhodné sponzory. Jedním z nich byl mrtvý Maďar Lájos Bács a druhým neexistující cizokrajný obchodník Radjiv Singh.Václav Klaus tehdy pod tíhou aféry padl, ale jak víme, zase vstal a dodnes si nedá pokoj.

Kateřina Perknerová
Král je nahý

Ještě lepším námětem pro humoristu byl byt premiéra Stanislava Grosse. Novináři spočítali, že na něj z platu nemohl vydělat. Vykrucoval se různě. Nejlepší výmluva byla ta o půjčce od strýce Vika. Ukázalo se totiž, že ten sice na rozdíl od Sinha existuje, ale je zcela nemajetný. I Grosse stál skandál premiérské křeslo.

David Rath si zas vykračoval po náměstíčku s krabicí od vína, v níž bylo sedm milionů. Dodnes nechápe, jak se mu tam ty peníze vzaly. Po zdlouhavém soudním procesu, při němž byl i nedůstojně vláčen v železech do sněmovny, byl nakonec uvězněn.

Luboš Palata
Europarlament je pro Čechy plus. Ruší ho jen hlupák

Připomeňme však, že někteří politici byli popotahováni neprávem. Věra Jourová dopadla z nich nejlépe. Z vazební věznice to dotáhla na evropskou komisařku. Poslanci Fuksa, Šnajdr a Tluchoř dostali za vazbu od státu statisícové odškodné. Obvinění z korupce bylo zde liché.

Devět let se naopak táhne nesmyslný proces s bývalou ministryní obrany Vlastou Parkanovou. Osvobozena už byla, zatím nepravomocně.