Ministr Plaga vyzývá rodiče, aby nechali testovat na covid se začátkem roku děti ve školách. Třikrát v prvních devíti dnech. Není to jen pro ochranu školáků, ale vědci a hygienici se tak dovědí důležitá data o stavu pandemie v českých zemích.

Hned se ale ozývají zvýšené hlasy: Cože? Děcka, která se odmítnou testovat, budou mít náhubek a nesmějí cvičit a pět? To je přeci diskriminace! Odpověď, že to bude jen oněch prvních devět dní, nestačí. Kdoví jestli, že paní Nováková. Mluví se i o zbytečném „tejrání“ bezbranných. O tlaku na nevinné dušičky. Vždyť možná školy nebyly hnízdem koronaviru.

Martin Komárek.
Už jsou tady! Muslimové

Každá debata, je-li vedena férově, má smysl. Tady jsou však všechny argumenty na straně zastánců testování. Je to nepatrný zásah do pohodlí žáků. Jeho jakékoli, byť jen krátkodobé, zdravotní následky jsou vyloučeny. Jarní zkušenosti ukázaly, že děti nesou proceduru s klidem a často i s humorem. „Náklady“ s testováním jsou tedy nicotné, zatímco „výnosy“, ochrana zdraví a životů, jsou vysoké.

Tento nepoměr je natolik zřetelný, že stát měl učinit testování povinným. Odpadly by tak koneckonců i výtky, že postupuje nespravedlivě k odmítačům…