Autor je spisovatel.

Kauza Dominika Feriho, hvězdy českých sociálních sítí, zůstane událostí i bez ohledu na to, jak dopadne vyšetřování nebo případný soud.

V komentáři se nechci zabývat podstatou případu – totiž údajným sexuálním zneužitím několika jeho fanynek na mejdanech. Skutečnou pravdu se totiž dozvíme teprve až po konci vyšetřování.

Jakub Horák
Pěna dní: Hledání pravdy vítězí!

Z mého pohledu je varovnější, jak už pár hodin po otištění článku měly sociální sítě jasno. Stovky lidí psaly, že fámy o Ferim kolovaly již dlouho, a další tisíce to sdílely. Já sám dostal desítky zpráv popisujících údajná videa, na nichž měli poslanec a jeho společníci zneužívat dívky. Videa prý má k dispozici Blesk a brzy je zveřejní. A další redakce je měly už dávno a Feri jejich nezveřejnění uplatil… 

Zpravodajské i společenské servery hned přišly s dalšími podobnými příběhy a s varováním, jak je společnost promořená sexuálním násilím. Když jsem na Facebooku poznamenal, že bychom přece jen měli počkat na soud, snesly se na mě výčitky, které měly společný motiv – že zpochybňovat vznesená obvinění se přesně hodí násilníkům, protože oběti se pak bojí vypovídat.

Feri odstoupil, vyšetřování probíhá, údajná videa stále nikdo nezveřejnila nejspíš ani neexistují. Za týden se už budeme bavito něčem jiném. Rád bych připomněl podobnou kauzu, starou ani ne měsíc. Jejím smutným hrdinou byl předseda ČSSD Hamáček, kterého reportér Kroupa obvinil, že se chystal ututlat kauzu Vrbětice.

Jakub Horák
Pěna dní: Nemocnice na kraji věrohodnosti

Jakmile se informace objevila v tisku, sociální sítě měly opět jasno. Hamáček-vlastizrádce, spiklenec s Rusy, stovky koláží a desítky tisíc rozhořčených statusů hlásaly údajně prokázanou pravdu… A opět uběhly týdny a důkazy ani výpovědi nikde.

Obětem násilných činů musí být dána maximální podpora stejně jako hlasu, že fámy ničí náš svět, protože v digitální společnosti namísto soudní moci přenášejí rozhodnutí o vině a nevině na sociální sítě. Řada lidí se možná bude divit, jak snadno a rychle soudili. A často to budou titíž, kteří se dříve vysmívali těm, kdo sdíleli fámy o virech rozhazovaných z letadel. Je znepokojivé, že proti informacím kolujícím na internetu má mizivou imunitu mnohem více lidí, než se zdá.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.