Trikolóra vznikla jako ambiciózní pravicový projekt založený na osobnosti vůdce, jeho schopnosti vyjadřovat se jednoznačně, leč nepříliš konfrontačně vůči ostatním. Bývalý středoškolský učitel Klaus byl přesvědčen, že síla argumentů bude stačit. Hluboký omyl. O ty jde v internetovém světě až na posledním místě.

Blatný (byl) na odstřel

Kromě charismatického lídra musí strana aspirující na sněmovní křesla disponovat i širším personálním zázemím, což Trikolóra podcenila. Klausovi se navíc nedostávalo pozornosti médií, bez níž se žádný politik neobejde. Nevyužil ani covidovou dobu, kterou populisté typu Tomia Okamury dokonale vytěžili. Klaus jr. poměrně upřímně vysvětlil, že odchází, neboť mu došla energie. „Ztratil jsem vtip, někdy jsem se rozhodoval radikálně, kde byl namístě nadhled,“ napsal na svém Facebooku.

Totéž mě napadlo, když jsem se ho nedávno ptala, zda jeho otec bude kandidovat za Trikolóru v Plzeňském kraji. Odpověděl nemastně neslaně neboli nepublikovatelně. Zkrátka opačně, než má ve zvyku exprezident Klaus. Proto nelze vyloučit, že se tu nějaké nové uskupení pod jeho vedením do voleb ještě objeví, byť půjde spíš o zpestření nabídky než o reálného aspiranta na poslanecké mandáty. Rozhodně by mělo větší šanci než absurdity typu Aliance pro budoucnost, kterou vede očkovací podvodník Pavel Sehnal či zkrachovalý politik hnutí ANO Pavel Šrámek.