Stát selhává v čase nejpotřebnějším, v boji proti pandemii. V krizi se ukazuje to, co jsme věděli dřív. Politici nemají dlouhodobou vizi. Neumějí na rovinu mluvit s lidmi. Státní správa je ve svém výsledku pomalá, alibistická a bezmocná.

Autor je šéfredaktorem a ředitelem redakcí Deníku

Nabízí se jednoduché řešení: zvýšit daně, lépe platit politikům a úředníkům. V naší situaci by to ale byly další vyhozené peníze a cesta do pekla. Bohužel neexistuje jednoduchá rovnice: čím více peněz státu dáte, tím lépe bude stát fungovat.

Lepší politiky musí zvolit občané.

Roman Gallo a Vít Nantl
Pomozme si sami, vládě navzdory

U státní správy může být cestou ke zlepšení spíš její zeštíhlení, úplná digitalizace a program profesního zdokonalování úředníků. To lze udělat se současným nebo nižším rozpočtem, než jaký je na fungování úřednického aparátu vynakládán dnes.

Stejně nás ale nejspíše zvyšování daní brzy čeká. Koronavirová doba nám zanechá obrovský dluh státního rozpočtu. Pokud bude potřeba zvýšit daně, tak na jeho umoření. Další peníze z našich kapes a kapes našich dětí tak určitě nebudou zajišťovat lepší fungování českého státu. Budeme z nich platit mnohasetmiliardové deficity, které k těm dřívějším dluhům doplnila vláda Andreje Babiše.