Českou krajinou už se začínají šířit katastrofické vize o tom, o kolik desítek a desítek miliard nás ukrajinští uprchlíci připraví.

Za prvé, tím kdo nás připravuje nejen o peníze, ale i o klidné spaní, je zločinný ruský režim Vladimira Putina, která přepadl Ukrajinu a už skoro dva měsíce tam ničí a vraždí. Za druhé, pomoc ukrajinským uprchlíkům i něco stojí, ale je to pomoc lidem v té nejvyšší nouzi. Pomoc, jak bychom si měli připomenout zvláště teď před Velikonocemi, je nejen naší lidskou povinností, ale i darem nám samotným.

Martin Komárek.
Křehká covidová svoboda

Za třetí, pomoc ukrajinským utečencům nemusí být pouze pomocí jim, ale i nám. Pokud to dobře vymyslíme a uděláme. Dokonce na to máme i dost peněz. Najít se dají v Národním plánu obnovy. I při dodržení všech kritérií je v něm mnoho desítek miliard, které lze po dohodě s Evropskou komisí, jež je tomu nakloněna, přesměrovat na řešení uprchlické krize.

Vyřešením největšího problému uprchlíků, tedy ubytování, výstavbou tisíců sociálních obecních bytů, lze po odchodu většiny z nich vyřešit také léta trvající problém s bydlením v Česku. Zároveň stavba úsporných bytů může pomoci zemi i v energetické krizi, dalším vedlejším produktu putinovské agrese.

Kateřina Perknerová
Krást se nemá. Ani v Rusku

Jen je třeba, aby vláda přepnula na vyšší rychlostní stupeň a přišla s velkou bytovou vizí. Pak můžeme zvítězit. Nad putinovským Ruskem i nad uprchlickou krizí.