Rusko se na první pohled zdá jako velká, mocná země. Mnohem větší a silnější, než desetimilionová Česká republika. Vždyť i Moskva má víc obyvatel, než celé Česko. A naše armáda by dokázala Česko proti té dnešní ruské bránit tak dvě a půl hodiny a to ještě jen v případě, že by Rusko nepoužilo jaderné zbraně. Proto náš požadavek na srovnání počtu diplomatů na ambasádách obou zemí zní tak trochu jako diplomatická drzost.

Kateřina Perknerová
Uvážlivý ministr zahraničí

Jenže důvod této „drzosti“ je velmi závažný. Důvodné podezření vlády, že skupina příslušníků ruské rozvědky před sedmi lety vyhodila do povětří velký muniční sklad ve Vrběticích. A zabila při tom dva Čechy, způsobila miliardové škody a ohrozila život tisíců lidí v okolí. Moskva dostala po vypovězení osmnácti ruských diplomatů šanci situaci uklidnit. Třeba jako tiché přiznání toho, že sabotáž ve Vrběticích se nepovedla a teroristický čin byl spíš chybou, než úmyslem.

Jenže současné Rusko žádné „chyby“ nepřiznává. Tváří se silně, sebejistě a na pohlavek reaguje ranou pěstí. Proto na hrubý pytel v podobě dvacítky vypovězených Čechů z ambasády v Moskvě přišla hrubá záplata. Prakticky celá ruská ambasáda si může zabalit a v květnu se stěhovat domů. Můžeme to udělat jen proto, že jsme v Unii a v NATO, proti nimž je Rusko slabá země. Můžeme to udělat, protože cítíme podporu, která den ode dne stoupá. A kdyby se Kreml rozhodl k nějaké drsné odvetě, tak ji z EU a aliance ucítí ještě tvrději. Díky Unii a NATO jsme silní. Zkusme si to zapamatovat, A chovat se podle toho v budoucnu k našim spojencům.