Je to nejzbabělejší forma války, kterou si lze představit. Vladimir Putin vystřelil po výbuchu na krymském mostě skoro stovku raket na ukrajinská města. S cílem zabít co nejvíce Ukrajinců. To není ukrajinská válečná propaganda, to je prostý smutný fakt.

Martin Komárek
Máme nosit za Ukrajinu dva svetry i na záchodě?

Rusko se dopouští válečných zločinů od počátku války. Zabíjí civilisty ne proto, že by se nedokázalo trefit tam, kam chce. Ale často i proto, že jich skutečně chce zabít co nejvíc. Dosavadní praxe se od současného putinovského běsnění lišila jen mírou otevřeného vraždění.

Masové hroby civilistů objevené prakticky ve všech oblastech, které se podařilo Ukrajincům osvobodit, ukazují, že páchání válečných zločinů je prostě součástí ruské formy války. S vírou, že ti, kdo tyto zločiny páchají, z toho vyjdou beztrestně. Protože to se v případě vítězů stává.

Luboš Palata
Ukrajina chce do NATO. Byla chyba ji nevzít v roce 2008

Druhá světová válka ukázala, že útoky proti civilistům typu, jaké včera předvedl Putin, nevedou k vítězství. Ani, jako u nacistických raketových útoků na Londýn, nezpomalí porážku. Naopak – upevní odhodlání těch, kteří s Ruskem bojují na bitevním poli.

Poli, na kterém jdou Rusové už týdny od porážky k porážce.