Řádění nebezpečného gangu, který na Děčínsku přepadával benzínky a na svědomí má i vyloupení České spořitelny, bylo s největší pravděpodobností ještě mnohem rozsáhlejší. Podle informací Děčínského deníku někteří členové gangu nutili ke spolupráci další lidi.

Jedním z nich je i pětadvacetiletý mladík, říkejme mu třeba Honza. Jeho pravé jméno má redakce k dispozici.  Honza tvrdí, že mu vyhrožoval děčínský podnikatel Jaroslav Kubička a pod výhružkami ho nutil ke spolupráci. Ta spočívala v krádežích a loupežích.

„Na pana Kubičku byla podána žaloba za vydírání," potvrdil Děčínskému deníku děčínský státní zástupce Lubomír Dolana, který má případ na starosti. Dodal, že celkem čelí Kubička třem trestním stíháním. Od minulého týdne sedí s dalšími dvěma obviněnými lidmi ve vazbě poté, co policejní odposlechy odhalily, že celá skupina přepadala čerpací stanice na Děčínsku a na Litoměřicku, a že má také prsty v přepadení České spořitelny, odkud se jim podařilo uloupit 330 tisíc korun. To se stalo loni na podzim – Honzu měl ale Kubička údajně vydírat již rok předtím.

Seznámili se spolu v jedné děčínské hospodě. A právě tady začal příběh, který skončil střelbou a tím, že se Honza 
z Děčína raději odstěhoval.

Honza byl bez peněz a když mu Kubička, se kterým se seznámil již v roce 2009 nabídl, že si může vydělat, souhlasil. Měl krást naftu, za což měl údajně slíbeno hodně peněz.

„Uměl jsem to, dřív jsem totiž dělal na vrakovišti. Jenže hned při první akci nás chytili strážníci městské policie," popisuje.

Honza se pak na policii přiznal, u soudu dostal podmínku. Při výslechu ale také mluvil a Kubičku rozhodně nekryl. Ten ho prý krátce po dopadení lanařil do další spolupráce. Jenže Honza měl už tehdy strach, do vězení se mu nechtělo.

Nechtěl spolupracovat

„Dal jsem od něj ruce pryč. Jenže pak jsem byl jednou 
v Bynově na návštěvě u kamaráda. Přijeli tam za mnou autem dva lidi od Kubičky 
a řekli, ať k nim nastoupím do auta, že si se mnou chce Kubička promluvit," popisuje onen nepříjemný večer.

Nastoupil. Nemohl tušit, že ho odvezou na děčínské Maxičky, kde na něj budou čekat další lidi a kde mu začnou vyhrožovat.

„Byl tam i Kubička. Vyzval mě, ať mu všechno vysvětlím. U sebe měl pistoli," tvrdí Honza. „Řekl mi, že než dokouří, ať vymyslím, jak to všechno budeme řešit."

Honza se ocitl v úzkých. Něco sice navrhl, ale to se skupině nelíbilo – a pak jeden z nich vystřelil do vzduchu. Zda byl tím střelcem sám Kubička ale není jasné.

„Řekl jsem jim, že moje babička má peníze. Odvezli mě 
k ní a nechali mě jít nahoru. Nic jsem jim samozřejmě nepřinesl a hned zavolal policii," popisuje Honza.

Policisté prý přijeli za půl hodiny. Druhý den odpoledne jeli na Maxičky, podívat se na  místo, kde Honzu vydírali 
a kde našli údajně 25 nábojnic.

Radši pryč 
z Děčína

Honza neváhal a 13. září 2012 se z Děčína odstěhoval. Aby měl klid. Někdy se sem ale vrací.
„Když jedu do Děčína, musím se neustále ohlížet," dodává.

Jaroslav Kubička nyní sedí ve vazbě. Jak dlouho tam bude není podle státního zástupce možné nyní odhadnout. Gang, do něhož patřil, se děčínské policii podařilo rozprášit před několika dny, kdy při domovních prohlídkách zabavili policisté nejen věci, v nichž gang loupil na benzínkách, ale také dvě airsoftové pistole. Zasahovali i v restauraci Kačenka.