Nedávno skončený rok byl pro děčínskou zoologickou zahradu velmi úspěšný. Poprvé v historii překonala statisícovou hranici, navíc počet návštěvníků stoupl téměř o pětinu.

„V roce 2014 si do naší zoologické zahrady našlo cestu přesně 109 758 lidí. Rok se čtrnáctkou na konci přinesl ve srovnání s rokem předchozím o 19 385 návštěvníků více. Vyplývá to ze statistik, které si zoo dlouhodobě vede," říká mluvčí zoologické zahrady Alena Houšková.

V roce 2013 se přitom na nižší návštěvnosti mohly také částečně podepsat velké červnové povodně, které zasáhly velkou část České republiky 
a podepsaly se na turistickém ruchu v mnoha regionech.

Tradičně nejsilnější jsou letní prázdniny, kdy do zoologické zahrady na Pastýřské stěně v Děčíně dorazilo přes 42 tisíc lidí. „Velmi silným měsícem byl ale překvapivě i měsíc únor. Návštěvnost se 
v tomto měsíci obvykle pohybuje zhruba na 2 tisících, v roce 2014 však stoupla na 5200. Naopak nejslabším měsícem byl prosinec s pouhými patnácti stovkami návštěvníků," přibližuje Houšková.

Velký podíl na růstu návštěvnosti měli především oblíbené akce, které zoologická zahrada pravidelně pořádá. Nejúspěšnějšími akcemi loňského roku byl Masopust ze zoo na zámek, Loupežnická a Strašidelná zoo.

„Celkově nelze rok 2014 zhodnotit jinak, než jako velmi úspěšný. Rok 2014 patřil 
z velké části oslavám 65. výročí od otevření zoo, podařilo se uspořádat spoustu zajímavých akcí, dovézt nová zvířata, oslavit narození mláďat 
a například také spustit nový web," zhodnotila mluvčí zoo Alena Houšková.

Mnoho poutavého chystá zoo i do roku 2015. Kalendář akcí slibuje více než pět desítek zajímavých akcí, mezi nimiž nechybí tradiční, ale i zcela nové aktivity. Nejbližší akcí je od 30. ledna do 2. února Jedničkáři do zoo zdarma. Je určená především dětem ze základních škol. Další tradiční akcí je Masopust ze zoo na zámek 14. února. Slavnostní zahájení nové turistické sezóny je pak naplánováno na 18. dubna.

Novinkou bude například Slet čarodějnic nebo Farmářská zoo.

Poslední akce pak má zoologická zahrada naplánované na prosinec. Nejprve půjde 
o Dárečkování, kdy návštěvníci, kteří přinesou zvířatům dárky, budou mít poloviční slevu na vstupné. Rok pak uzavře na Štědrý den Čekání na Ježíška, kdy bude do zoologické zahrady vstupné zcela zdarma.

V rámci zlepšování návštěvnického servisu je v plánu zkvalitnění ozvučení komentovaného krmení medvědů grizzly nebo vybudování tzv. piknikové louky, které nabídne návštěvníkům prostor pro relaxaci.

Děčínská zoo vznikla v roce 1949. Původně se rozkládala na dvou hektarech a chovala přibližně 50 druhů zvířat, především ptactva. Dnes má kolem 450 zvířat 150 druhů. Poslední velkou expozicí, která v Děčíně vznikla, jsou Rajské ostrovy. Návštěvníkům nabízí největší akvárium v Ústeckém kraji. K vidění je fauna i flora mořského korálového útesu nebo zvířata tropických pralesů a polopouští.