Ti se na společné schůzce tento týden domluvili na strategii, jejímž cílem je, aby prameniště vlastnila obec Staré Křečany.

O tom, že kdosi zničil oblíbené turistické místo nejvýznamnějšího prameniště Mandavy, jsme již psali. Pozemek má pronajatý od Státního pozemkového úřadu soukromý zemědělec, jemuž vadilo, že tu turisté dělají nepořádek. Jeho syn potom na sociální síti přiznal, že vše, co na pozemku bylo – lavičky, krytí, vývěsní cedule s informacemi – odtud zemědělec odstranil, aby sem lidé už nechodili a neničili jeho pozemky.

Psali jsme: FOTO: Turisté v šoku, prameniště Mandavy je zdevastované…ZDE…

„Stálo to tam šestnáct let. O místo jsme se starali, vkládali do něj vlastní prostředky," říká Václav Provazník, předseda Klubu českých turistů v Rumburku. Návštěvníci teď mají smůlu – dokud totiž nebudou vyřešeny majetkové záležitosti, turisté u pramenů Mandavy nic budovat nebudou. Podle Provazníka teď budou turisté 
a obce vyvíjet na Státní pozemkový úřad tlak, aby došlo ke směně pozemku – ten u Mandavy by měl patřit obci Staré Křečany, na jehož pozemku leží. Spor o pozemek se přitom táhne již několik let.

Pomoci zamotanou situaci vyřešit chce také starosta Rumburku Jaroslav Sykáček.

„Já jsem ten dopis na Státní pozemkový úřad poslal ještě ten den ráno," říká rumburský starosta. „Mělo by být v zájmu státu, aby takový pozemek vlastnila obec, a ne soukromník," dodává Sykáček, který uvažuje i o tom, že se obrátí na ombudsmanku Annu Šabatovou. „Mohla by pomoci, má k dispozici tým právníků," dodává starosta.
Současně doufá, že situace nedojde tak daleko, aby Staré Křečany musely pozemek od soukromníka odkoupit poté, co je on sám po vypršení pronájmu může koupit. Pokud by našponoval cenu na několik milionů, obec by si to se svým rozpočtem nemohla dovolit.

Zničené prameniště vyvolalo bouři nevole.

„Zničit něco, dílo někoho jiného, něco, co jiným dělá radost, něco, čemu jiný člověk věnoval svou sílu, peníze, zájem, čas a entuziasmus, jen tak, protože jsem se tak rozhodl, protože mně to právě vyhovuje a protože právě teď můžu, je známkou neslušnosti, sebestřednosti 
a egocentrismu," napsala na facebook například Bohunka Slaná.