Za lupem autobusem, domů pěšky. Policistům z Děčínska se podařilo dopadnout dvojici zlodějů se zajímavou specializací. Zaměřili se totiž na vykrádání obecních úřadů v odlehlých oblastech jižní části Děčínska.

Poprvé vyrazila dvojice zlodějů, z nichž jeden je ještě mladistvý, za lupem na konci ledna. Tehdy si vyhlédli obecní úřad na Labské Stráni.

„Z tamního objektu samosprávy zmizelo za časných ranních hodin několik věcí.  Začalo se pátrat po plechové schránce s finanční hotovostí, fotoaparátu a příručním trezoru s penězi. Škoda čítala necelých osmdesát tisíc," popsala případ mluvčí policie Petra Trypesová.

Úspěch dvojici zlodějů povzbudil, proto pokračovali.  Během několika týdnů řešili policisté řadu vloupání do obecních úřadů. A vždy se jednalo o odlehlé obce, daleko od nejbližšího policejního oddělení.

„Na místo se vždy vypravili posledním večerním autobusem. Nějakou chvíli počkali 
a pak vykradli vybraný objekt. Zpátky do Děčína, kde oba bydlí, pak chodili pěšky," přibližuje zlodějské výpravy šéf děčínské kriminálky Martin Hlava s tím, že zloději řádili pouze v jižní části okresu Děčín. Šluknovsko nebo okolní okresy nechali bez povšimnutí.

Podle míst vloupaček se policistům podařilo zjistit, že jsou pachatelé pravděpodobně přímo z Děčína nebo nejbližšího okolí. Na případu spolupracovala děčínská kriminálka také s krajskými operativci. Při odhalení zlodějů totiž využili i výpisy telekomunikačního provozu. Z těch se dá určit, jaké telefonní číslo se kde pohybovalo, případně komu a kdy volalo, nebo kdo na to či ono číslo volal.

Po několika vloupačkách začala policie také spolupracovat na zabezpečení úřadů. Snažili se totiž dopadnout zloděje přímo při činu. To se ale nepodařilo. Na ohrožená místa jezdily i operativně hlídky. Poté, co se detektivové dostali zlodějům na stopu, byli do několika dnů zadrženi. Vyšetřovatelům tentokrát nepomohly otisky prstů, ale otisky bot.

Zloději se u výslechu přiznali.

„Pod tíhou těch pěti minut pochopili, že je zle. A popsali páchání své trestné činnosti. Navíc se nám doznali ještě
k dalším čtyřem vloupáním či pokusům," dodal Martin Hlava.

Kromě radnic se zloději pokusili vloupat například do obchodu s potravinami. Nepohrdli ani autobusem stojícím na Janově. Na svědomí mají také vykradenou dílnu 
v Krásném Studenci v Děčíně, kde ukradli barevné kovy za desítky tisíc korun. O tomto případu jsme již psali.

Dvojici zlodějů táhlo na obecní úřady nejen to, že jsou na odlehlých místech, ale především domněnka, že by tam mohly být nějaké peníze. Kromě peněz ukradli na jednom
z úřadů i mobilní telefon, foťák nebo notebook. Celkem způsobili škodu za více než 400 tisíc korun.