Klid na vozovkách byl z pohledu silničářů do konce roku. Listopad a prosinec stál na údržbě krajskou správu a údržbu silnic 73 milionů korun. Samotný leden přes 100 milionů korun.

"Měsíc leden byl výjimečný, prakticky bylo nutné provádět výjezdy denně, složitá situace byla v horských oblastech, kdy s ohledem na nárazový vítr bylo nutné nasadit frézy a čištění provádět opakovaně," uvedla mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Silničáři v lednu spotřebovali 15 tisíc tun soli, v listopadu a prosinci jen 5 pětíc tun. V mrazivých ránech vyjíždějí do terénu i nyní a zároveň už vyspravují výtluky studenou balenou směsí. "Následně podle vývoje počasí se bude již provádět klasická výsprava teplou balenou drtí. V měsíci dubnu počítáme se zahájením souvislých oprav živičných povrchů," řekla mluvčí.

MOST NAVÝŠIL ROZPOČET

Prostředky na zimní údržbu komunikací už zvýšil Most. "Pro zimní údržbu mělo město Most schválenou částku šest milionů korun, z toho fixní položka za pohotovost je 250 tisíc korun na měsíc. Částka už byla vyčerpaná, proto jsme přidali z rozpočtu dva miliony korun," sdělil mostecký primátor Jan Paparega.

Také v Mostě už opravují velké díry na silnicích. "Zatím se jen záplatuje, souvislé opravy začnou na jaře. Na rekonstrukce komunikací a chodníků máme 25 milionů korun. Podněty k opravám mohou podávat i občané," řekl primátor.

Ze sněhu se přes měsíc radovaly děti v Ústí nad Labem. Krajské město stála zimní údržba 11,4 milionu korun. "V současné době je zřejmé, že přidělenou částku bude třeba navýšit, vzhledem k tomu, že zimní období jsou ještě měsíce únor, březen a listopad, nelze přesnou částku říci," řekla mluvčí magistrátu Romana Macová.

Děčín nebo Chomutov zatím se zvyšováním rozpočtů technických služeb nepočítají. I v těchto městech však bude účet za zimu vyšší než v předchozích letech.

Posypového materiálu mají města většinou dostatek, ale při mimořádných situacích chybí personál. "Počty lidí jsou limitovány rozpočtem technických služeb," dodal mluvčí chomutovské radnice Jan Rödling.

Města a obce v Krušných horách zatím účty za zimu neznají, starostové se shodují, že budou vyšší než v předchozích letech. Problém byl letos podle nich hlavně s úpravou chodníků, na kterou chybí technika, a lidí, kteří by rozsekávali zmrzlý led několik hodin, je málo.