„Vidíte to. Voda prosákla do cihel a narušila nosné zdi. Pan statik připustil i možnost záchrany domu. To by ale bylo složité a finančně nákladné. Na takové opravy prostě peníze nemáme," rekapituloval Michal Částka, který se majitelem domku stal před rokem. Těšil se, že v něm najde nový domov společně s matkou.

Povodeň moje snažení zhatila

„Objekt byl k mání za celkem přijatelnou cenu, ale zároveň se objevily mnohé nedostatky a závady, které prodávající majitel a realitka zamlčeli. I tak jsem se pustil do oprav střechy a dalších částí. Jenže povodeň všechno snažení zhatila," připomíná pan Michal. Je vyučeným kuchařem a stejně jako matka ani on nemá práci. Přišel o ni právě kvůli povodni. Rozvodněné Labe tentokrát v Dobkovicích nezanechalo za sebou takovou spoušť jako v roce 2002. Velká voda v červnu zasáhla 55 objektů, zaplaveno bylo 12 bytů, ostatní jsou sklepy budov, garáže, zahrady, základní škola, hasičská zbrojnice a autoservis.

„Nejhůře ze všech ale dopadli Částkovi. Zajistili jsme jim přechodné bydlení ve stavební buňce a po rozhodnutí o demolici jejich domu zastupitelstvo obce souhlasilo s poskytnutím uvolněného rodinného domku," uvedl dobkovický starosta Petr Šulc.

Částkovi budou nějakou dobu nájemníky tohoto domu, který si pak mohou podle rozhodnutí zastupitelů odkoupit. Peníze částečně získají od státu za zbouraný dům, za prodej stavebního pozemku a využít mohou zvýhodněný úvěr, nabízený podobně postiženým lidem. Vložené peníze do nájemného jim obec při prodeji odečte z kupní ceny.

Dostali jsme finanční dar

„Nebude snadné všechno zvládnout, ale snad už se nám přestane smůla lepit na paty. I díky tomu, že můžeme pro odkup domu využít poskytnutý finanční dar, kterého si moc vážíme," svěřovala se se slzami v očích Pavlína Částková. Tím štědrým donátorem se stala společnost Pro office z Mostu.

„Náš region žádné povodně nepostihly, a chtěli jsme proto vyjádřit solidárnost s těmi, kteří na řádění velké vody doplatili nejvíce. Uspořádali jsme  sbírku, do které přispěla většina zaměstnanců," připomněla vstřícnost spolupracovníků Romana Šubrtová, asistentka vedoucího výroby mostecké firmy.

Právě adresná pomoc postižené rodině dostala přednost před posíláním finančního daru na nějaké účty a nadace. „Naši zaměstnanci mají jasno o tom, kdo je příjemcem peněz a na co je použije. Myslím, že je to i dobrý impuls pro některé další firmy z Mostecka a dalších regionů, které povodně nepostihly," uvedl prokurista mostecké firmy Pavel Červenka při předávání symbolického šeku na sto tisíc korun rodině Částkových z Dobkovic.