„Mají hnisavé záněty v očích, uších, kožní problémy, chybí jim zoubky, mají zubní kámen. Pro přerostlé drápky nemohli ani pořádně chodit. Někteří musí absolvovat antibiotickou léčbu," vyjmenovává zdravotní problémy psů vedoucí útulku Eveline Jahelková.

„Jedna fenečka má šelest na srdci, další otevřenou ránu na krku, další nádory na mléčné liště."

Útulek požádala o přijetí Kateřina Miňovská, která psy z otřesných podmínek zachránila a do útulku převezla.

„Dělám dočasnou péči pro organizaci na Slovensku, která zachraňuje mopsíky a buldočky. A když se dostane z množírny týraný pes, tak pokud je potřeba, tak zavolají, já si psa vezmu do dočasné péče, jdu na veterinu, kterou pak proplácí, a když se pes uzdraví, tak jde do adopce," řekla Deníku Kateřina Miňovská.

Podle ní do facebookové skupiny Mops v nouzi někdo dal nedávno příspěvek, že daruje fenku mopse.

„Na inzerát jsem po předchozí dohodě s organizací zavolala. Zvedl to starší pán, tak jsem mu říkala, z jaké organizace jsem a řekla jsem mu, co vše psovi zařídíme. On odpověděl, že když teda dělám pro tu organizaci, že tu má ještě psy bývalé manželky a jestli si je nechci vzít. A to jsem se zarazila," popisuje Kateřina Miňovská s tím, že v tu chvíli zavolala do organizace nadřízené a shodly se, že jde jistě o množírnu.

„Na facebook jsem pak psala, že akutně sháním větší auto a napadlo mě zavolat i do děčínského útulku. Domluvili jsme se, že psy přijmou, půjčili mi asi pět přepravek, sehnala jsem přes kamarádku známéhos dodávkou a jeli jsme tam," vypráví Kateřina Miňovskás tím, že když dorazili na místo, zvenku dům vypadal dobře.

Uvnitř na ně ale čekal šok. Psi byli zavření v klecích, kde se stěží mohli otočit. Spali na mokrých novinách ve vlastních výkalech.
„Pán se hájil tím, že mu manželka odešla a nechala mu tam psy, byl to prý její byznys," pokračuje Kateřina Miňovská a dodává, že muž psy předal zcela dobrovolně a podepsal darovací smlouvu.

Smečka je nyní v péči děčínského útulku, který jí dal název Apolova smečka. Ten získala podle bullteriéra Apola, který smečce dominuje. Jde o devět psů, mezi nimi je i plemeno Jack Russel nebo jorkšírský teriér.

Štěňata, ilustrační foto.
V Křečanech někdo vyhodil v igelitové tašce štěňátka

„Doufáme, že to lidem otevře oči a přestanou podporovat tyto velkochovy pokoutných prodejců štěňátek bez původu," uvádí na facebookových stránkách děčínského útulku Eveline Jahelková.

„Vzhledem k tomu, že péče o tuto smečku bude finančně nákladná a bude hrazena pouze dary od sponzorů, budeme velmi rádi za každý, byť i malý příspěvek," dodává Jahelková.

Týraná kočka, ilustrační foto.
Případy otřesného týrání zvířat přibývají

Podobné případy řeší děčínský útulek poměrně často. Před necelým měsícem se po Děčíně potulovala vyhublá fenka výmarského ohaře. Byla plachá a nedala se odchytit. Fenka se ale nakonec vrátila k majitelům. Údajně ale utíkala často a lidé ji i později viděli toulat se v Bělé.
Letos také někdo ve Starých Křečanech vyhodil v igelitové tašce štěňátka, u popelnic v Děčíně zase byla nalezena kočka se svázanými tlapkami. Tato zvířata ale měla štěstí, mají totiž už nové domovy.