Po lávce přes východní nádraží si denně zkracují cestu stovky lidí. Vede od Kamenické ulice přes rozlehlé nákladové nádraží do ulice 17. listopadu k nádraží pro osobní vlaky.

Celá stavba vypadá děsivě. Zrezivělé zábradlí, rozbitý beton, čmáranice spreji na sloupech či nepořádek – všude kolem se válí odpadky, například plechovky od piva.

Sama varovná značka upozorňující, že si tu můžete ublížit, je navíc přestříkaná různými nápisy.

„Hlavně když to tady namrzne, tak to strašně klouže, je to hrůza," stěžovala si před časem jedna z žen, která přes lávku často přechází.

Město nechalo čas od času vyměnit prohnilá prkna, případně opravit nátěr na nejpoškozenějších místech. Již několik let ale mluví o tom, že kvůli zanedbané údržbě lávka potřebuje zásadní rekonstrukci. Nebo spíše postavit úplně znovu. Jenomže na to Děčín nikdy neměl v rozpočtu dostatek peněz. To by se nyní mohlo změnit, ale pouze tehdy, pokud město uspěje se žádostí o dotaci.

„Peníze na rekonstrukci lávky pro pěší chce radnice získat z dotace operačního programu IROP, kdy v rámci výzvy Podpora bezpečnosti dopravy a cyklodpravy lze dostat až 27 milionů korun," uvedla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Náklady na kompletní přebudování lávky jsou odhadovány ale mnohem vyšší, měly by dosáhnout 44 milionů.

„Pokud dotaci město získá, dojde nejen ke kompletní obnově lávky, ale také navazujících chodníků, které jsou mezi lávkou a nástupištěm na vlakovém východním nádraží a vybudování přechodu pro chodce. S případnou realizací stavby je počítáno na jaře 2017," doplňuje Lakomá.

Děčín již na tento rok chystá několik velkých investic, které jsou jisté. Jedná se například o revitalizaci sídliště Březiny, která by měla vyjít na více než 45 milionů korun. Na téměř 18 milionů korun by pak měla vyjít oprava silnice do Dolního Žlebu.

Naopak nejistá je rekonstrukce bývalého hotelu 
v Křešicích. V tom chce nechat magistrát, který budovu před lety za třináct milionů korun koupil, vybudovat domov pro lidi s degenerativními neurologickými chorobami jako je například Alzheimerova nemoc. I na to chce město získat dotaci.