Ještě v neděli večer vítězní komunisté rozjeli povolební jednání se stranami, které se dostaly do krajského zastupitelstva. Zatím žádné definitivní rozhodnutí nepadlo, politici chtějí ještě čas. Jedno je po prvním kole jasné. ODS nejspíše jde do opozice, komunistům řekla definitivní ne.

Ačkoli lídr komunistů Oldřich Bubeníček v neděli tvrdil, že jednání začnou v pondělí, nakonec se sešel s druhou nejsilnější stranou zastupitelstva již 
v neděli. V úterý pak pokračoval v jednání v Mostě u hnutí Severočeši.cz a v Chomutově 
s občanskými demokraty.

„Zatím to bylo jen první kolo. ODS nás odmítla, s ostatními ještě budeme jednat," uvedl Bubeníček. Koalici prý neodmítli. Dodal, že v úterý se ještě komunisté mají setkat se zástupci hnutí PRO!kraj.

ČSSD nechává míč na straně komunistů. „Pořád je na tahu vítěz, až dokončí první kolo, budeme jednat dál," řekl ČTK krajský předseda strany Arno Fišera.

Ti by rádi viděli širokou koalici více stran. „Tlačíme na trojkoalici, myslíme, že ve vedení kraje by měly být zastoupeny alespoň tři strany. Každá strana má nějaké připomínky vůči někomu dalšímu, takže uvidíme. Také se mohou ostatní spojit proti nám, hlasy by na to měli," uvedl člen vyjednávacího týmu KSČM Václav Homolka.

Přiznal, že často zní kritika, že pouze koalicí s ČSSD by se skryly různé problémy.

Naznačil, že někteří lidé mluví až o rozkrádání. „Ale že jednáme s ČSSD přece neznamená, že něco budeme krýt, proto dáváme ostatním stranám nabídku – pojďte do koalice, ať vidíte, že se nic nezakrývá," uvedl.

Tajemník hnuti Severočeši.cz František Ryba Deníku řekl, že první kolo jednání nic nepřineslo.

„Vyměnili jsme si názory na různé body a mluvili jsme o různých kombinacích koalic," uvedl. Podle něho se jak komunisté, tak severočeši ještě sejdou se zástupci dalších stran a rádi by se potkali koncem týdne. „Náš zájem na koalici stále trvá," dodal.

Lídr ODS Vladislav Raška po jednání v Chomutově Deníku řekl, že nešlo o schůzku, kde by se jednalo o koalici. Bylo to zdvořilostní jednání. My se na žádné krajské vládě s KSČM podílet nechceme a jejím zástupcům jsme to řekli," uvedl.

Komunistům prý řekli, že by chtěli být konstruktivní opozicí a mají zájem o pozice v kontrolních a dalších orgánech kraje.

Chtějí nabídnout místo

KSČM již předem uvedla, že každé straně chce v každém výboru a komisi nabídnout místo. „Tuto nabídku jsme slyšeli. Ale ještě jsme se nebavili o žádném jméně," dodal.

V 55 členném zastupitelstvu Ústeckého kraje budou mít 20 mandátů. Sociální demokraté, kteří dosud vládli, mají jen 13 křesel, Severočeši.cz devět, ODS sedm a hnutí PRO!kraj šest křesel. Z povolební matematiky plyne, že by mohla vzniknout i koalice, ve které komunisté nebudou. Potřebuje 28 hlasů. Minimálně by se tak na ní museli dohodnout ČSSD, ODS a severočeši. Mají 29 mandátů.