Obtíže tohoto typu bývají velmi bolestivé a dříve nebo později zavedou každého, kdo jimi trpí, k lékaři. Dnes je naštěstí možná i neinvazivní léčba.

Jak spirální dynamika funguje?
Koncept Spiráldynamik je založen na principech polarity, vychází z anatomie, evoluce, fyzikálních zákonů. Je to pohybová terapie, která se soustředí na koordinaci pohybu pomocí uvědomění si sebe sama. Správným přednastavením těla, centrací kloubů, vedením pohybu dosáhneme efektivity a ekonomie pohybu.

Proč právě spirála?
Spirála je v našem světě všudypřítomná, stačí se rozhlédnout. Jen si představte posuny oblačnosti, šroubovici DNA, šnečí ulitu, vodní vír, když vytáhnete špunt z vany, tornádo, tančící dům v Praze, chmel či jiné pnoucí rostliny, vše se točí ve spirále.

Naše tělo je tak taky zkonstruované. Když se podíváte na tvar kostí, navázání vazů a svalů, najdete zase stočení a obtáčení.
V tomto terapeutickém konceptu je spirála vnímána prostorově a s fyzikálními vlastnostmi.

Používají se při cvičení pomůcky?
Můžete použít všechny dostupné pomůcky, na jaké si jen vzpomenete, tedy: míče všech velikostí, lana, švihadla, ručníky. Jak vám vyhovuje. Ale hlavně potřebujete své tělo a hlavu.

Musí lidé  cvičit i doma?
Neznám způsob, jak upravit a opravit koordinaci bez vlastního přičinění.

Zpočátku potřebujete druhou osobu, která vám chybičku odhalí a odtajní a poradí, co s tím, ale jinak je to jen a jen vaše práce. Změnit své pohybové návyky, to není jako vzít si prášek.  Jde o to, přijmout změnu v pohybu za svou.

Pak cvičíte i při čištění zubů, vytírání podlahy, štípání dříví, chůzi po schodech, zkrátka permanentně.

Při kterých potížích terapie příznivě působí?
Lidé chodí z různých důvodů, někdo začal vnímat bolest, někdo cítí omezení hybnosti, někdo se chce zlepšit ve sportovní aktivitě. Tento koncept je s úspěchem využíván v rehabilitaci neurologické, ortopedické, poúrazové. Spirální dynamika pomáhá sportovcům detailním rozborem koordinace pohybu zlepšit výkonnost.

Jak vznikají nejčastější potíže s pohybovým aparátem?
Statistiky si nevedu. V reklamách na různé pomůcky, vybavení, doplňky se dozvíte spoustu důvodů, proč máte např. bolesti zad. Vždy záleží na tom, co vám chtějí prodat. Reklamy zaměřené na prodej léků, či doplňků slibujících zázračné navrácení zdraví, věčné mládí a úlevu od bolesti mi opravdu hodně vadí. Znám dost lidí, kteří přijdou s tím, že už jim ani prášky od bolesti nepomáhají, tak jdou na rehabilitaci. Bolest je indikátor toho, že je něco špatně. Člověk by měl hledat příčinu a ne spoléhat na prášek. Když vám začne něco klapat v autě, zajedete do servisu, nebo si pustíte hlasitěji rádio, abyste to neslyšeli?

Jak si tyto potíže způsobíme?
Chybičky v koordinaci vznikají někdy nenápadně po úrazu či nemoci, jindy na tom pečlivě pracujeme dlouhodobou nevhodnou zátěží. Může tam být i vliv genetický, těch příčin je bohužel opravdu dost.

Autor: Iva Zítková