„Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí získala Jiřetín pod Jedlovou na Děčínsku. Modrá stuha za společenský život putuje do Kytlice na Děčínsku," vyjmenovává úspěchy obcí z Děčínska v letošním ročníku soutěže Vesnice roku mluvčí krajského úřadu Lucie Dosedělová.

JIŘETÍN POD JEDLOVOU

Pro Jiřetín to přitom není první úspěch, již v roce 1998 se stal Vesnicí roku České republiky. Letos tak získal dílčí ocenění za údržbu obce.

„Vysázeli jsme dvě aleje, máme kompostárnu, na náměstí jsme vykáceli starou zeleň a nahradili ji novou, máme lesopark. Oficiálně ale o našem vítězství v Zelené stuze ještě nevíme," vyjmenovává starosta Jiřetína pod Jedlovou Bohuslav Kaprálik, co dovedlo obec k zisku Zelené stuhy.

Se ziskem ocenění je spojena také finanční odměna, tu by rád Jiřetín znovu investoval do údržby a úpravy zeleně.
Pro Jiřetín to byla již několikátá účast v soutěži a již nyní plánuje další přihlášku.

„Teď si dáme trochu pauzu. Ale připravujeme opravu podstávkového domu na náměstí, který bychom rádi využili ke spolkovému životu v obci. Až se jeho opravu podaří dokončit, přihlásíme se do soutěže znovu," dodává Kaprálik.

KYTLICE

Chrámový sbor, divadelní ochotníci, kteří vystupovali dokonce až v Bruselu, loutkové divadlo, dobrovolní hasiči, kroužek dovedných rukou, řada pravidelných kulturních a společenských akcí lákající lidi z širokého okolí.

V Kytlicích se mohou pochlubit velmi bohatým společenským životem, což letos ocenila i hodnotící porota, která udělila Kytlicím v krajském kole soutěže Vesnice roku Modrou stuhu za společenský život.

„Je to pro nás obrovské ocenění, velmi si toho vážím. Dokázali jsme uspět v konkurenci třiceti obcí z celého Ústeckého kraje," měla radost z úspěchu kytlická starostka Monika Hladíková.

Řadě spolků se v Kytlicích žije dobře, mohou se totiž těšit značné podpoře obce. Ta každoročně dává na jejich fungování čtvrt milionu korun.

„Pokud se konají nějaké akce v obci, tak samozřejmě na ně přispějeme také," dodává Hladíková.

Celostátní kolo, do kterého postupují vítězové krajských kol, proběhne na přelomu měsíce srpna a září. Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2016 bude vyhlášen 17. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích.

Zlatá stuha pro Vesnici rokuNové Sedlo, okres Louny
Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředíJiřetín pod Jedlovou
Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektuNová Ves v Horách, okres Most
Modrá stuha za společenský životKytlice
Bílou stuhou za činnost mládežeVědomice, okres Litoměřice