„Počtem okroužkovaných čapích mláďat jsme vyrovnali náš rekord z roku 2012,“ říká ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda a pokračuje: „Okroužkovaných mláďat mohlo být ještě víc, ale jedno hnízdo se bohužel podařilo dohledat až po vyhnízdění. V jeho okolí jsme pozorovali jedno mládě, ovšem skutečný počet mladých čápů z tohoto hnízda byl pravděpodobně vyšší.“

Celkem se v regionu národního parku podařilo prokázat hnízdění čápů černých v šesti lokalitách, v dalších čtyřech se pak zdržovali. Celkový počet mláďat ale není letos jediným čapím rekordem.

Úhyn ryb v Jílovském potoce.
FOTO: Mrtvý potok. V Jílovském potoce v Děčíně uhynuly stovky ryb

„Páru hnízdícímu nedaleko Doubice se podařilo zdárně vyvést 5 mláďat, což je nejvyšší počet zaznamenaný v Českém Švýcarsku na jednom hnízdě,“ uvedl Richard Nagel ze Správy národního parku.

Jelikož čáp černý patří k silně ohroženým druhům ptáků, rozhodla se Správa národního parku pro zapojení do evropského projektu značení čápů černých barevnými odečítacími kroužky. Plastový kroužek má narozdíl od kovového kroužku výhodu v tom, že je unikátní kód čitelný i z dálky pomocí dalekohledu.

V národním parku se narodil rekordní počet mláďat čápů černých.Zdroj: Deník / Vepřovská Jitka

„Díky tomuto projektu se podařilo lépe zmapovat tahové trasy a hnízdiště čápů pocházejících z našeho regionu, ale také zjistit, zda jsou čápi věrní svému hnízdišti či jakého věku se dožívají. Získané poznatky s úspěchem využíváme při plánování a realizaci opatření na ochranu tohoto nádherného ptačího druhu,“ dodává Pavel Benda s tím, že díky kroužkům také zjistili, že někteří čápi táhnou například do Německa, Španělska nebo až do Izraele. Čápi z jednoho hnízda někdy letí i různým směrem.

Rekordní počet těchto ohrožených ptáků se letos mohl narodit díky dočasnému omezení vstupu veřejnosti do vybraných lokalit národního parku. Důvodem omezení byl právě nerušený vývoj mláďat zvlášť chráněných druhů ptáků jako jsou právě čápi černí, výři velcí nebo sokoli stěhovaví.

I sokoli mají za sebou letos rekordní rok v počtu vyvedených mláďat. Těch se v národním parku narodily téměř tři desítky.

Záchrana lachtana Gastona.
FOTO: Boj s velkou vodou prohrál. V srdcích lidí ale Gaston zůstal