VYBERTE SI REGION

V kraji se s EET vyrovnávají různě, někteří museli zavřít

Ústecký kraj – S elektronickou evidencí tržeb (EET) se provozovatelé v Ústeckém kraji měsíc po jejím zavedení vyrovnávají různě. Řada majitelů nevidí v EET žádný problém, někde zdražili, několik podniků zavřelo.

6.1.2017
SDÍLEJ:

EET pokladna v jedné z děčínských restaurací.Foto: Deník/ A. Vanžura

Náklady vzrostly třeba na pořízení kotoučů na účtenky. Finanční správa už několik provozoven kontrolovala.

„Doposud jsme se řídili instrukcemi ministra financí Andreje Babiše, že máme být shovívaví. To přechodné období ale už končí," řekl mluvčí Finančního úřadu pro Ústecký kraj Radim Vlačiha.

Úředníci se nyní zaměří hlavně na ty podniky, které EET bojkotují.

„Konkrétní údaje za kraj zatím nemáme, ale vytipovali jsme pár subjektů, kde mohou být problémy," uvedl Vlačiha.

Ceny zvýšilo několik restaurací. Zákazníci si připlatí hlavně za pivo, což je podle restauratérů způsobeno především zdražováním ze strany pivovarů.

„Nám vzrostly nároky na personál i finanční náklady, proto jsme museli ceny zvednout," řekl provozní hostince U Mlýna v Budyni nad Ohří.

Větší spotřeba je kotoučů s účtenkami.

„To může být pro jejich výrobce nyní dobrý byznys," poznamenal předseda sekce Ústeckého kraje z Asociace hotelů a restaurací Milan Nemrava. Dosavadní provoz EET hodnotí jako bezproblémový.

„Restaurace, které měly počítače před zavedením EET, s najetím systému potíže neměly. Každý si spočítal, že díky snížení DPH ušetří už za prosinec na odvodech," řekl Nemrava.

Podle něj by bylo dobré, kdyby se EET nevztahovala na podnikatele, kteří by měli daň stanovenou paušální částkou.

„Pokud by mohl místní finanční úřad rozhodnout o tom, že prodejce párků a limonády nemusí mít EET, určitě by to stát nepoložilo a drobným živnostníkům by to prospělo," řekl.

Problémy s evidencí tržeb jsou zatím někde kvůli připojení k internetu. Hospůdka U Lípy v Ústí nad Labem byla 1. ledna přes dvě hodiny úplně bez proudu.

„Nefungoval tak ani náhradní terminál. V metodickém pokynu máme, že musíme žádat dodavatele energie o potvrzení, že nešel proud. Přestože jsem to udělal hned, dodnes nic takového nepřišlo," řekl provozovatel restaurace Vlastimil Žáček.

Doba obědů je podle Žáčka nyní dobou front.

„Dřív stačilo vyjet jednu účtenku, pokud chtěli lidé platit zvlášť, rozpočítal to číšník u stolu, teď musí pokaždé běžet k pokladně," uvedl Žáček. Pokud nejde internet, náhradní účtenka zůstává v systému a tržba se po obnově spojení načte dvakrát.

Živnostenský odbor Ústeckého kraje nemá zatím přehled o tom, kolik restaurací v loňském roce ukončilo provoz. Podnikatelé navíc neuvádějí důvody ukončení živnosti.

Autor: ČTK

6.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Růst cen benzinu se v kraji nyní zastavil, nafta opět zdražila

BASKETBALISTÉ DĚČÍNA si to doma rozdali s Kolínem.
26

FOTO: Válečníci v klidu uhájili první trojku

Dusí nás smog. Nejhůře se v sobotu dýchalo lidem v Děčíně

Ústecký kraj/Děčín - V Ústeckém kraji stále platí smogová situace, kterou meteorologové vyhlásili kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu ve čtvrtek v noci.

Celníci opět zasahovali ve Hřensku, je to pro ně jistota

Hřensko – Již od začátku roku celníci, podobně jako loni či před pěti lety, jeli do Hřenska na jistotu. Vždy našli nějaké padělky či pašované zboží.

Pátrání po pohřešované Míše o víkendu nabírá na intenzitě. Tým se rozšířil

Ústí nad Labem - Pátrání po pohřešované Michaele Patricii Muzikářové z Ústí nad Labem nepolevuje ani o víkendu. Kriminalisté vyhodnocují informace získané od veřejnosti. Kromě speciálního týmu se do pátrání zapojil rozšířený tým kriminalistů z jednotlivých územních odborů v kraji.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies