VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Kamenici vznikne lihovar

Česká Kamenice – Českokamenické Benátky rozšíří svoji nabídku o prodej ovocných destilátů.

16.8.2011 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Lihovar na ovocnou pálenku chtějí od příštího roku provozovat současní majitelé českokamenické palírny Benátky. Už mají vyhlédnutý objekt, kde své současné aktivity výrazně rozšíří.

„Bude to v místě blíž hlavního silničního průtahu městem. Obliba ovocných destilátů roste, a tak jsme se rozhodli na tento fakt reagovat právě vybudováním lihovaru. Budeme tedy dál dělat mošty a pálenku z ovoce, které si k nám přivezou pěstitelé, ale nabídku rozšíříme o vlastní výrobu a prodej destilátů,“ vysvětlil Jan Kotouč. Současná palírna je podnikatelskou aktivitou jeho manželky Radky. Ta se ale bez pomoci chotě neobejde. Je účetním, jednatelem, manažerem.

„Prostě ve všem, co je třeba zařídit, je na něj plné spolehnutí. Až rozjedeme lihovar, už to nebude záležitost podnikání fyzické osoby, ale vytvoříme společnost s ručením omezeným. Tam si ty funkce nějak rozdělíme,“ dodává s úsměvem paní Radka.

Teď se palírna musí soustředit na zahájení nové sezóny. Mohla by podle současného zájmu pěstitelů a přísunu ovoce patřit k těm vydařenějším.

„Začátkem července k nám lidé vozili hlavně třešně. Těch bývalo v minulých letech docela málo, ale teď máme naložené asi dvě tuny. Mnozí majitelé zahrádek nám také nahlásili, že si třešně naložili doma a budou chtít je vypálit právě u nás,“ poznamenal Jan Kotouč.

Do českokamenických Benátek teď směřují i várky meruněk, které si mnozí lidé také připravují doma a pak je přiváží k vypálení.

Totéž platí i v případě nejrůznějšího dalšího letního ovoce. Zejména jablek, ke kterým pak budou přibývat i podzimní a pozdější odrůdy včetně švestek a hrušek. V „ohnivou vodu“ se tyto kvasy začnou proměňovat od počátku září.

„Jsou lidé, kteří si doma připravují i nejrůznější mixy a nebo požadují i destiláty z některých druhů ovoce, které tady až tak často nezpracováváme. Třeba se to týká černého rybízu. Pálenka z tohoto ovoce má příjemnou chuť,“ pochvaluje si Jan Kotouč.

Destilovat se dá vlastně jakékoli ovoce.

Záleží jen na tom, aby po zkvašení mělo dostatečný obsah alkoholu. Někteří lidé si nakládají třeba kvanta červeného rybízu. Z něho by mohlo být dobré domácí víno, ale nechávají ho zlihovatět a pak z něho mají destilát.

Výjimkou nejsou ani barely, které lidé zaplňují staršími domácími kompoty a pak je přivážejí k destilaci do českokamenických Benátek.

„Domácí pálenku mám rád, dám si občas frťánka na dobrou náladu. Je to takový životabudič. Žijeme ale v paneláku a žádnou zahrádku nemáme. Proto se těším, až v České Kamenici bude ovocný lihovar. Určitě si tam pro nějakou lahvičku občas zajedu,“ tvrdil pan Karel z Děčína.

Autor: Josef Suk

16.8.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Městská policie Děčín.

Hledaného muže sebrali strážníci, když požádal o sundání botičky

Přípravný zápas basketbalových kadetek ČR - Francie
26

Basketbalové kadetky si v Děčíně poradily s Francií

Kraj jedná s Děčínem o změně čísel autobusů

Děčín – Dvojkou z Bynova na Staré Město, sedmičkou ze Želenic k nemocnici. To, nač jsou lidé z Děčína roky zvyklí, by mohlo vzít za své.

KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled

Děčínsko - Děčínská zoo plná dobrodružství, speciální prohlídky v Loretě Rumburk nebo vegepiknik v Krásné Lípě. Přečtěte si přehled událostí na Děčínsku.

AUTOMIX.CZ

10 dostupných aut, ve kterých budete vypadat bohatší, než ve skutečnosti jste

Ruku na srdce, každý z nás chce tu a tam vypadat před ostatními dobře – a dobře v tomto případě znamená „zámožně“. Samozřejmě jen málokterý movitý majetek poukazuje na stav konta tak, jako luxusní auto.

FOTO: Před 260 lety padlo v bitvě u Lipnice na 700 vojáků

Kunratice – Patrně nejkrvavější bitva na Děčínsku se odehrála před 260 lety, kdy se v okolí Studence střetla pruská a rakouská vojska. Po třech dnech bojů zůstalo na bitevním poli ležet 700 mrtvých, další stovky vojáků byly zraněny a zajaty.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení