Nejvyšší stolovou horu v České republice nelze přehlédnout. Nezaměnitelný tvar Děčínského Sněžníku je vidět na desítky kilometrů daleko. Stejně tak je nezaměnitelná rozhledna, která stojí na jejím vrcholku již 153 roky. Je tak jednou z nejstarších rozhleden u nás.

Vyhlídka stojí v Labských pískovcích přibližně sedm kilometrů od Děčína. Z vrcholu hory i z rozhledny je úchvatný výhled na vrcholky Českého Švýcarska, na Lužické hory i na České středohoří. Při dobrém počasí nabízí Sněžník viditelnost do mnoha desítek kilometrů. Vidět je možné například Ještěd, Říp nebo Bezděz. Z Drážďanské vyhlídky je pak vidět i hlavní město Saska.

SIGNÁL Z OLYMPIÁDY

Dnešní rozhledna byla postavena v roce 1864 jako trigonometrická věž, na jejíž stavbě se o dva roky dříve dohodli zástupci Rakouska, Saska a Pruska. Její stavba, které posloužil kámen přímo ze Sněžníku, tehdy vyšla na 20 tisíc zlatých, dělník si přitom vydělal jen 100 až 200 zlatých ročně. Zeměměřickému účelu ale věž nesloužila dlouho a velmi brzy se stala vyhledávaným cílem turistů.

Hasiči dobývali srdce kamenné dámy.
FOTO: Hotovo! Sněžník přivítal první návštěvníky

A nejen těch. V roce 1936 se na Děčínském Sněžníku začala psát historie sledování televize na českém území. Profesorovi děčínské technické školy Matthiasu Färberovi se na této 723 metry vysoké hoře podařilo 24. srpna 1936 zachytit signál televizního vysílání z olympiády v Berlíně.

Ne vždy ale byla Kamenná dáma, jak rozhledně přezdívají místní lidé, v tak dobrém stavu, jako je tomu nyní. První opravy se vyhlídka dočkala až v roce 1971 a na začátku 90. let minulého století se dokonce kvůli jejímu špatnému stavu uvažovalo o stržení.

V roce 1992 ale prošla náročnou opravou za přibližně dva miliony, která ji zachránila i pro další milovníky dalekých rozhledů. Další rekonstrukcí pak Sněžník prošel v nedávné době.

Jak se dostat na rozhlednu Sněžník: Jediná cesta k rozhledně vede z obce Sněžník, kam je možné dostat se několika způsoby. Téměř po rovině z Tisé, do krátkého, ale příkrého kopce z Jílového, nebo z Děčína Podmokel nebo z Přípeře. Poslední varianta je ale relativně dlouhá. Měří třináct kilometrů.
Otevírací doba: letní prázdniny: denně od 9 do 17 hodin, září-říjen, duben-červen: po-pá 10-17 hodin, víkendy a svátky 9-17 hodin, listopad-březen: víkendy a svátky 10-16 hodin
Vstupné: dospělí: 30 korun, děti: 15 korun

PŮVODNĚ TU STÁVALA ZVONICE

Při putování Krušnými horami je jedním z turisticky nejzajímavějších míst vrchol Komáří Vížky severně od Teplic. Komáří věžičku, která se nachází v nadmořské výšce 806 metrů nad mořem nedaleko Krupky, lze považovat za nejstarší rozhlednu celého hřebene Krušných hor.

Historie zdejších staveb sahá až do 16. století. Původně zde stála zvonice, ke které byl následně přistavěn malý domek. V něm žil zvoník, byl to buď starý, nebo zmrzačený horník, který již nemohl v šachtě pracovat. Jeho jedinou povinností bylo zvonit začátek fárání a večer konec díla. Zvonil také na poplach při nejrůznějších důlních neštěstích a o velkých svátcích.

Lanová dráha z Bohosudova na Komáří vížku.
FOTO: Lanovka v Krupce na Teplicku si připsala už třetí unikát

V roce 1857 zde postavil milovník rozhleden kníže Clary Aldringen hostinec s věží, která byla jakousi napodobeninou původní zvonice. Na Komáří Vížku se tehdy vrátil zvon, který místní v časech třicetileté války ukryli před Švédy do kostela v Krupce.

OKNA VYHLÍDKY ZABEDNILI

Rozhledna na Komáří Vížce sloužila svému účelu až do 90. let 20. století, kdy ji noví soukromí majitelé nechali kompletně zrekonstruovat. Součástí této opravy bylo bohužel i zabednění vyhlídkových oken a uzavření rozhledny. Jakékoli možnosti rozhlednu obnovit pak dlouhodobě narážely na nedostatek financí majitele na opravu zchátralého schodiště uvnitř věže.

Naštěstí je od paty rozhledny, kde je terasa, prakticky stejný výhled jako z ní. Severně lze pozorovat české Fojtovice a německou část Krušných hor. Východně pak Děčínský Sněžník, Lužické hory, Ještěd, Jizerské hory, Krkonoše. Jižní pohled nabízí výhled do dlaně Českého středohoří. Západně je vidět Podkrušnohoří, Bouřňák, hřeben Krušných hor. 

Jak se dostat na Komáří Vížku: Autem dojeďte do Krupky a následně využijte místní lanovku.
Provoz lanovky: V období od 1. dubna do 30. září jezdí od 8.30 do 18.30 hodin, mezi 1. říjnem a 31. březnem končí provoz již v 16.30 hodin.

RegioShark na Moldavě
Žralok bude jezdit z Ústí do hor každý víkend