„Myslíme si, že by to neměla být slavnost jen sokolů, ale všech, protože Miroslav Tyrš byl nejen sokol, ale i obrozenec. Chceme, aby si celý Děčín připomněl svého významného rodáka,“ vysvětluje místonáčelnice České obce sokolské Dagmar Toncarová, která je členkou Sokola Maxičky.

Úplně poprvé se konal Tyršův Děčín v první polovině 90. let. Pak se ale sokolové na dvacet let odmlčeli a svou tradici obnovili až před dvěma lety. Tehdy to ale pojali jen jako setkání sokolů nejen z celé České republiky, ale i ze zahraničí. Letos pak chtějí oslavy Tyršových narozenin rozšířit na celý Děčín a více do nich zapojit i veřejnost.

Tomu také přizpůsobili program, který nabídne vyžití na řadě míst ve městě. Vše odstartuje v sobotu 16. září pochodem ze Sněžníku do Děčína. Odpoledne se pak rozběhnou koncerty u rogala, kde vystoupí nejen děčínští muzikanti, například Tomáš Kettner, Los Pelotudos nebo U- Style, ale také známý zpěvák Ondřej Ruml.

Rozmarné léto na zámku v Děčíně
OBRAZEM: Léto bylo na zámku Rozmarné

O kousek dál se Mariánská louka promění v louku ryze sportovní. Děčínské kluby zde představí svoji činnost a děti si zde budou moci vyzkoušet nejrůznější sportovní aktivity.

V zámeckých zahradách bude streetball, golf nebo soutěže mateřského centra Rákosníček. V Křížové ulici si pak bude možné zatančit salsu, poslechnout Jazz band a užít si představení Divadélka Krajánek. Všechna místa, kde se konají oslavy výročí narození Miroslava Tyrše, propojí Sokolská stezka. Tu připraví Základní škola Dr. Miroslava Tyrše. Na osmi stanovištích budou děti plnit úkoly a dostanou malou odměnu.

Miroslav Tyrš (1832 – 1884)(Narozen jako Friedrich Emmanuel Tirsch) se narodil 17. září 1832 v Děčíně do rodiny lázeňského a panského lékaře. V Děčíně žil pouhé čtyři roky. Tyrš byl český národní obrozenec německého původu, kritik, historik umění, estetik, profesor dějin na UK a na technice v Praze, předseda výtvarného odboru Umělecké besedy a člen poroty pro sochařskou výzdobu Národního divadla v Praze. Podílel se na založení organizovaného tělovýchovného hnutí v Čechách, zejména Sokola.
Zdroj: wikipedie.cz

Oslavy vyvrcholí v den výročí narození Miroslava Tyrše, tedy v nedělí 17. září, kdy sokolové položí při pietním aktu v 10 hodin květiny k Tyršově soše v parku pod zámkem.

U rogala po pietním aktu vystoupí Pěvecký sbor Sokola Dětenice, mažoretky ze Sokola Rakovník a Sokol Maxičky bude reprezentovat FaJJn oddíl aerobiku Jitky Jirušové.

Po skončení programu u rogala se vydá průvod vedoucí dva koně na zámek k rodnému domku zakladatele Sokola.

„Chceme, aby Děčín nežil jen během městských slavností, ale i jindy v roce,“ dodává Dagmar Toncarová, která je i děčínskou radní.
Sokolské oslavy z velké části finančně podpořilo město. Na pořádání oslav poslalo 200 tisíc korun.

„Rádi bychom založili tradici, která bude i akcí města Děčína,“ vysvětluje podporu města primátorka Marie Blažková.

Otevření přestěhovaného nožířského muzea
FOTO: Nožířské muzeum je v novém