Zdražit a pokrýt tak rostoucí náklady, ale obávat se nižšího počtu návštěvníků? Nebo nezdražit? Před takovým rozhodováním stála na začátku letošního roku většina turistických lákadel Českého Švýcarska. Jedno je jisté: V některých turistických cílech si v nové sezóně připlatíme.

Nejvíce (o dvacetikorunu,) se zdraží od dubna vstupné na děčínský zámek. Klasická prohlídka bude stát místo dosavadních sedmdesáti korun devadesát, zdraží také zlevněné vstupné.

Zároveň se zvýšením vstupného na prohlídky ale Zámek Děčín připravuje na novou sezónu další lákadla pro turisty. Přibudou nové okruhy.

Na  návštěvníky zámku v Děčíně milující neznámo pak čekají prohlídky s tajemnou postavou, které se uskuteční v rámci projektu, do nějž je zapojeno celkem devět zámků. Tato prohlídka vyjde na 110 korun.

O deset korun se rozhodlo zvednout vstupné do turisty velmi oblíbených soutěsek Hřensko, které je jejich vlastníkem.

„Zdražujeme kvůli rostoucí dani z přidané hodnoty. Od nové sezóny bude stát vstupné do Edmundovy soutěsky místo sedmdesáti osmdesát korun, z padesáti na šedesát vzroste cena vstupného do Divoké soutěsky,“ říká starosta Hřenska Jan Havel.

Hřenskými soutěskami se první návštěvníci svezou již za tři týdny. V pátek 6. dubna totiž poprvé vyplují lodičky do Edmundovy soutěsky, do Divoké soutěsky se pak vydají na svou první plavbu o tři týdny později – 27. dubna.

Naopak se vstupným ve stejné výši jako loni počítají na státním zámku v Benešově nad Ploučnicí.

„Zatím není výše vstupného jasně stanovená, ale myslím, že zůstane na stejné výši jako v loňském roce. Jasno ale bude příští týden po jednání s našimi ekonomy,“ říká kastelán benešovského zámku Zdeněk Hennig.

Také na zámku v Benešově nad Ploučnicí čekají na turisty novinky. Tou nejzásadnější je obnova části historické expozice, kterou v těchto dnech na zámku, který otevře své brány turistům 31. března,  dokončují.

Zdražovat se nebude ani v děčínské zoologické zahradě.

„My jsme zvedali výši vstupného již  loni. Předtím bylo čtyři roky vstupné stejné,“ uvedla ředitelka zoologické zahrady Kateřina Majerová.

Zoo totiž nemusí oproti některým jiným organizacím zvedat vstupné kvůli rostoucí dani z přidané hodnoty.

„My jsme ze zákona osvobozeni, takže nás rostoucí daň nemusí tolik trápit,“ dodala Majerová.

Nezvýšit vstupné se rozhodli také na největším lákadlu Českého Švýcarska, na Pravčické bráně u Hřenska.

„Stejně jako v loňské sezóně, tak i v té letošní zaplatí dospělí návštěvníci Pravčické brány 75 korun. Růst daně se nás sice dotkl, ale nechtěli jsme kvůli tomu zvyšovat vstupné,“ řekl Děčínskému deníku majitel areálu okolo nejvyššího skalního mostu v Evropě Alexej Krenke.

Začátek turistické sezóny se velmi rychle blíží. Oficiálně bude zahájena 21. dubna, na kdy je v celém regionu přichystáno poměrně velké množství akcí.