Údajně ho měl zlikvidovat jeden z místních zemědělců. Případem se zabývá policie.

Prameny říčky Mandavy nad obcí Panský jsou vyhledávaným cílem turistů. Právě rumburští turisté se o místo také dlouhá léta starali – pro návštěvníky tu bylo posezení, stůl, altánek, pramen byl krytý. Nic z toho tu již nenajdete. Zničena byla jak dřevěná výbava, tak i schody ze stráně.

„Turisté o toto místo pečovali, natírali to tady, udržovali. Lidé totiž na prameny rádi chodí," říká smutně Lenka Obergruberová z rumburského Klubu českých turistů, jejíž otec byl jedním z těch, kdo prameny před lety znovu objevil. 
 Pozemek u prameniště Mandavy má od Státního pozemkového fondu pronajatý podnikatel Imrich Maxim starší. Právě on, podle svého syna Jiřího, nechal stavby u prameniště Mandavy odstranit.

Prameniště říčky Mandavy po zničení.Zdroj: Jana HejdukováProč? Lidé dělali údajně nepořádek nejen tady, ale také na cestě, která vede přes jeho další pozemky, na nichž se věnuje zemědělské činnosti, například tu chová krávy. To vše napsal Jiří Maxin do diskuze skupiny Rumburk na facebooku. Pak své komentáře ale smazal. 
A jeho otec se prý vyjádřit nechce.

„Táta se už o tom nechce s nikým bavit, je to hotová věc," napsal Jiří Maxin redakci Děčínského deníku.

Jenže pro turisty a také okolní obce a města to uzavřená věc rozhodně není. Případ už šetří policie.

„Ano, víme o tom, přijali jsme oznámení ve středu odpoledne," potvrdila policejní mluvčí Pavla Kofrová s tím, že není jasné, kdy bude znám výsledek. Policie k šetření využije také sociální síť facebook, kde na zničené prameniště upozornila Jana Hejduková. Ta také redakci Děčínského deníku zaslala fotografie z místa.

Její příspěvek vzbudil na sociální síti velké emoce.

„To je smutný. Lidská hloupost nezná mezí," napsal například Martin Pohl.

„Tohle jde vyjádřit jen jedním slovem: demence! Je mi líto KČT, že jejich práce přišla vniveč, snad se s tím něco bude dát dělat a dát to do původního stavu. Tohle je nehorázné vandalství a doufám, že to viníkovi jen tak snadno neprojde," napsala do diskuze Blanka Ledvinová.

Prameniště říčky Mandavy po zničení.Zdroj: Jana HejdukováU příspěvku jsou desítky komentářů, lidé čin zemědělce odsuzují. Jeho syn se tu hájil tím, že lidé dělali na jejich pozemcích nepořádek, odhazovali tu například plastové láhve či ničili ohrady.

Tyto problémy ostatně potvrzuje i starosta Starých Křečan František Moravec, 
v jejichž katastru se prameniště nachází.

„Lidé mu tam třeba jednou rozbili ohrazení a utekli mu krávy, které pak musel honit," říká starosta s tím, že s Maxinem v minulosti jednal, nabízel mu směnu pozemku. Na tu ale zemědělec nepřistoupil. Podle Moravce je ale ochoten pozemek prodat. Protože ho má v pronájmu, bude mít po uplynutí lhůty předkupní právo na pozemek. Pokud ho koupí, bude si s ním moci dělat, co bude chtít.

„Dal se slyšet, že nám to prodá asi za dva miliony korun. To si ale naše obec nemůže dovolit, máme roční rozpočet čtrnáct milionů korun, je to napjaté," říká František Moravec s tím, že v době, kdy Státní pozemkový fond o pronájmu panu Maximovi rozhodl, obec k tomu nebyla přizvána. Důvod? Legislativa. Prameniště je sice v katastru obce, není ale v zastavěné oblasti.

Celou situaci ohledně zničení výletního místa 
u prameniště považuje Moravec za nešťastnou.

„V dnešní době přece bojujeme o každý zdroj vody, měli bychom si ho vážit," dodává starosta.

Osud prameniště není lhostejný ani ostatním obcím a městům na Šluknovsku. Zástupci města Rumburk proto vyzvali Maxina k jednání.

„Současný stav považuji za nevyhovující. Tato pro nás významná lokalita nejenže by měla být přístupna širší veřejnosti, ale měla by být také chráněna. Vyvinu proto veškerou snahu, abychom našli smysluplné řešení," uvedl starosta Rumburku Jaroslav Sykáček. 
Podle informací Děčínského deníku má již v úterý proběhnout schůzka, na které budou jak někteří starostové, tak i zástupci rumburských turistů.

Byli to právě oni, kteří se dohodli s pražským Klubem českých turistů na tom, že k prameništi povede turistická odbočka. Poté nemohli pochopit, jak je možné, že Státní pozemkový fond pronajal soukromníkovi prameniště řeky.

Na podivnou situaci už ostatně upozornil Státní pozemkový fond také Zbyněk Linhart, senátor za Děčínsko, a požádal v dopise o vyřazení pozemku z převodů, případně aby bylo umožněno jeho převedení na místní samosprávu.

„Prameny Mandavy jsou skutečně pokládány za místo, které je nutno cíleně udržovat a ochránit pro budoucí generace a jistě není cílem, aby tento majetek vlastnil jedinec s osobním právem rozhodování," píše se mimo jiné v dopise.

Prameny říčky Mandavy – infoPrameny říčky Mandavy byly znovuobjeveny a upraveny členy Klubu českých turistů Rumburk v roce 1998. Toto místo bylo známé již mnohem dříve, ale v nedávné minulosti nebylo příliš jasné, kde přesně Mandava pramení – uváděl se například pramen u obce Zahrady nebo studánka Veronika na úpatí Vlčí hory. Několik členů KČT Rumburk objevilo, že pramenů, které vyvěrají ve svahu Ptačího vrchu nad obcí Panský, je více a nejsilnější pramen, který pramení ve výšce 515 m n.m., byl sveden do vyzděné studánky a nad ní byl postaven dřevěný altán. O několik metrů dál v lese je upraven a vyznačen ještě druhý pramen. Od pramenů Mandavy je nádherný výhled do krajiny, bylo to oblíbené výletní místo již před 2. sv. válkou, stávala zde hospoda 
U Staré hájovny, ze které jsou nyní patrné již jen kamenné základy. Zdejší původní němečtí obyvatelé měli ve zvyku o nedělích chodit na výlety a dát si cestou občerstvení, a tak jejich kroky mířily právě i na toto krásné výhledové místo nad obcí Panský. Řeka Mandava protéká skrz Staré Křečany, Rumburkem, Varnsdorfem a potom na německém území Žitavou, vlévá se do Lužické Nisy a přes Odru odtéká do Baltského moře. (Klub českých turistů)