Přesně 2 477 uchazečů o práci je na Děčínsku a Šluknovsku v evidenci úřadu práce déle než dva roky. Dalších více než 1 100 jich je na úřadech práce déle než rok. To jsou dohromady více než dvě pětiny ze všech uchazečů. Alarmující jsou také počty lidí s nízkým vzděláním.

„Kumulace těchto dvou skutečností se dá předpokládat. Navíc pro skupiny lidí 
s nízkým vzděláním nejsou ani volné pracovní pozice," říká analytik trhu práce Michal Tuček.

Na 2 901 lidí se základním vzděláním totiž připadá pouhých 256 nabízených pracovních pozic, na kterých zaměstnavatelům stačí základní vzdělání. Práce je tak pro méně než desetinu lidí se základní nebo praktickou školou.
O něco lépe jsou na tom lidé s výučními listy. Těch je v evidenci úřadu práce 2 549, na které čekalo v minulém měsíci přes 400 volných míst.

„Problémem je mzda, na kterou tito lidé dosáhnou. Ta totiž není o tolik rozdílná oproti dávkám, které mohou získat. A mnohdy je dokonce nižší," pojmenovává jeden
z největších problémů při zaměstnávání dlouhodobě nezaměstnaných nebo lidí s nízkým vzděláním Michal Tuček.

S dlouhodobou nezaměstnaností souvisí také ztráta pracovních návyků, případně nechuť pracovat. Navrátit dlouhodobě nezaměstnané do pracovního procesu mají tak zvané veřejně prospěšné práce. Na těch pracovalo v průběhu října na Děčínsku 800 lidí, dlouhodobě nezaměstnaných je ale čtyřikrát tolik.

V rámci celé České republiky činila míra nezaměstnanosti na konci září šest procent. Všech sedm okresů Ústeckého kraje je nad tímto průměrem. Na Děčínsku bylo 
v září bez práce 7 627 lidí, což je míra nezaměstnanosti 8,5 procenta. O desetinu procentního bodu méně než v předchozím měsíci.

Mostecko je jedním ze dvou okresů v celé republice, kde je míra nezaměstnanosti nad hranicí jedenácti procent.

Mostecko se také drží dlouhodobě v čele žebříčku. V září míra nezaměstnanosti v tomto okresu činila 11,5 procenta, což představuje meziměsíční pokles o dvě desetiny procentního bodu. Na jedno volné pracovní místo připadá zhruba deset lidí.
Ještě horší v tomto ohledu je situace na Ústecku, kde na jedno místo připadá téměř šestnáct lidí. Nezaměstnanost v okrese Ústí nad Labem v září činila 10,7 procenta.

Naopak nejvíc se v posledním roce daří snižovat počet lidí bez práce na Teplicku, kde nezaměstnanost v září byla 7,6 procenta, což je pouze o desetinu bodu více než na Litoměřicku, které je okresem s nejnižší nezaměstnaností v Ústeckém kraji.