Trestní oznámení podal na Ušáka benešovský radní Pavel Urx, kterému se nelíbilo, že starosta podal žádost o dotaci na Euroregion Elbe/Labe, aniž o tom jednala rada města a podání žádosti schválila. Podle policie sice byly naplněné formální znaky přečinu poškozování zájmů Evropské unie, protože starosta neměl zajištěné financování, přesto oznámení odložila. Ke skutečnému naplnění podstaty tohoto trestného činu podle názoru vyšetřovatele totiž nedošlo.

Ilustrační snímek
Stop hazardu. V Benešově si automaty lidé už nezahrají

„Nutno však uznat skutečnost, že svým jednáním vykazujícím formalitu výše popsaného skutku však nezpůsobil žádný následek, neboť město Benešov nad Ploučnicí není podáním žádosti o dotaci k ničemu vázáno," píše policejní vyšetřovatel v usnesení o odložení a dává zapravdu dřívější argumentaci starosty Filipa Ušáka.

Ten totiž sám nemůže o přijetí dotace rozhodnout, vždy je potřeba rozhodnutí rady nebo zastupitelstva. Vyšetřovatel odložil i trestní oznámení týkající se zneužití pravomoci úřední osoby, které se podle něj vůbec nestalo.

„Jsem rád, že policie potvrdila mé prvopočáteční přesvědčení, že jsem nic protizákonného neudělal. Stejně jako to potvrdil Euroregion. Na zastupitelstvu jsem řekl, že by odpovědnost měl vyvodit ten, který v dané věci prohraje. V tuto chvíli je míček na jeho straně," říká benešovský starosta Filip Ušák.

Starosta města Filip Ušák.
Policie prověřuje benešovskou žádost o evropskou dotaci