Letošní jubilejní 25. ročník Tour de Feminin se zapíše do dějin. Cyklistického podniku druhé kategorie Světového poháru v okolí Českého Švýcarska se zúčastní i dvojnásobná zlatá olympionička rychlobruslařka Martina Sáblíková, která se postaví na start etapového závodu poprvé v životě.

„Chtěla jsem zkusit něco nového, a když přišla tahle nabídka, řekli jsme si s trenérem, že do toho půjdeme," uvedla pro ČTK pětadvacetiletá Sáblíková, která je bývalou českou mistryní v časovce i v závodu s hromadným startem. „Na etapový závod se těším, ale nevím, co mám očekávat. Bude to pro mě asi hodně náročné. Bude to mazec."

Sáblíková se ve středu vrací z dovolené na Mallorce a hned následující den nastoupí v Krásné Lípě s číslem 181 do první etapy. Závod potrvá od čtvrtka do neděle a peloton během pěti etap najede 423,3 km. Sobotní časovka se pojede v polském městě Bogatynia.

„Závod se těší velké popularitě po celém světě a celebrita, jakou je Martina Sáblíková, jeho prestiž ještě zvýší. Jsme rádi, že přijala naši nabídku," řekl zakladatel a ředitel závodu Jiří Vích, jenž dokázal přilákat i závodnice z Kolumbie či Nového Zélandu.

Vedle hvězdné rychlobruslařky budou zápolit ve Šluknovském výběžku i elitní světové cyklistky, pro které bude tradiční severočeské klání generálkou na olympijské hry v Londýně, o které Sáblíková neúspěšně usilovala už loni.

„Největší favoritky se mezi 150 závodnicemi z 22 zemí dají těžko hledat, ale určitě budou mezi silnými družstvy Portugalska, Holandska a Německa," přemítá Vích.

Tour de Feminin nikdy nevyhrála česká závodnice. Etapové prvenství si připsala Lada Kozlíková či Šárka Víchová, která se vozila tři etapy ve žlutém trikotu vedoucí závodnice. „To už je ale historie," poznamenal Vích, otec Šárky. Letos by mohla navázat na úspěšné Češky právě Sáblíková. „Bude jí vyhovovat časovka v Polsku, kde nejsou zatáčky. Je to silová časovka a v ní by mohla excelovat," tuší Vích. „Je ale škoda, že je to až třetí etapa."

Sáblíková je lídrem osmičlenné české reprezentace, ve které překvapivě není Jarmila Machačová ani Martina Růžičková. „Hodně se očekává především od Pavlíny Šulcové a Lucie Macíkové. Pokud budou česká děvčata spolupracovat, mohou se dobře umístit. Úspěchem by bylo umístění v první desítce. To by bylo vynikající," ví Vích.

První etapa startuje v Krásné Lípě ve čtvrtek ve 13.20.

Tour de Feminin
1. etapa (5. 7., 13.20): Krásná Lípa – Krásná Lípa (110 km)
2. etapa (6. 7., 10.20): Jiříkov – Jiříkov (99,7 km)
3. etapa (7. 7., 10.00): Bogatynia (časovka 17,8 km)
4. etapa (7. 7., 15.50): Rumburk – Rumburk (97,4 km)
5. etapa (8. 7., 9.50): Varnsdorf – Krásná Lípa (98,4 km)
Celková délka: 423,3 km

Infografika.