Dětskou mozkovou obrnu má Tobiášek od narození. Podle jeho maminky Lucie Touškové přitom těhotenství probíhalo dobře.

„Pět týdnů před termínem porodu jsem šla do porodnice sepsat porodopis. Po vyřízení formulářů jsem měla odejít, ale chtěla jsem ještě, aby lékaři zkontrolovali miminko. Ještěže jsem to udělala. Tobiášek se narodil do hodiny,“ popisuje Lucie Toušková s tím, že bylo nutné provést akutní císařský řez vinou špatných průtoků v pupečníku.

Tobiášek prodělal v roce a půl operaci obou očí a každý týden podstupuje speciální rehabilitace, které mohou další operace zvrátit. Nosí také brýle pro úpravu šilhání. Od tří let leze, ale zatím sám nesedí ani nechodí.

Miroslav Červenka trpí rakovinou a pojišťovna mu nechce biologickou léčbu proplácet
VIDEO: Mirek bojuje s těžkou nemocí, pojišťovna nechce platit léčbu

„Od narození několikrát denně cvičíme doma a každý rok jezdíme do lázní. Týdně také podstupuje kraniosakrální terapii. Navštěvujeme bazén a vířivku. Tobíkovi jsme mohli dopřát zatím tři pobyty s metodou Therasuit. Toto cvičení nás velmi nadchlo a ještě více výsledky. Přejeme si pro Tobíška více takových možností,“ říká maminka a dodává, že má Tobiášek vhodnou intenzivní rehabilitací šanci na zlepšení.

Tobiášek si své onemocnění uvědomuje, stejně jako pokroky, které dělá a z nichž má radost. Motivovaný je tak dostatečně, začíná si i stoupat. Podle jeho maminky je velmi trpělivý a snaživý, stále veselý, rád zpívá a hodně povídá. Líbí se mu auta a nejraději má, když si společně s maminkou prohlíží knížky.

Vojta se dočkal zvedáku, umožní mu plavat v bazénu
FOTO, VIDEO: Vojta se dočkal zvedáku, umožní mu plavat v bazénu

„Občas řekne, že se těší, až bude chodit, zasněně se přitom usmívá. A já mu s bolavým úsměvem, ale s vírou v srdci, dávám pusu do vlásků,“ říká Lucie Toušková.

Pro Tobiáška se bude v Kulturním domě Střelnice v Rumburku v sobotu 6. května konat benefiční koncert. Výtěžek z prodeje vstupenek bude určen právě na Tobiáškovo rehabilitační pobyt.