Skvělého pomocníka v boji se zločinem mají policisté ve Varnsdorfu. Seznamte se: Jmenuje se Edar, je to služební pes a před několika dny pomohl zadržet dvojici zlodějů v Rumburku.

Ti si vyhlédli zahradní chatku v Lesní ulici. Počkali na tmu, aby je nikdo neviděl, jenže měli smůlu – když přelézali plot, všiml si jich svědek. Ten chvíli vyčkal, a když slyšel praskat dřevo, neváhal a zavolal na linku 158.

Na místo vyrazili policisté v doprovodu služebního psa Edara.

„Dvojice policistů z varnsdorfské hlídkové služby společně s psovodem zadržela   dvojici starších mužů," uvedla děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová.

Zloději si ze zahradní chatky chtěli odnést chemickou toaletu, plastové nádoby, přenosnou ledničku, nářadí a další věci, jež se hodí, či se dají zpeněžit.

To se jim ale nakonec nepovedlo.

„Věci byly nalezeny nedaleko chaty v lesním porostu 
a posléze vráceny zpět do rukou jejich majitelky," uvedla policejní mluvčí s tím, že oba zloději skončili v policejní cele. O několik hodin později si oba zadržení vyslechli sdělení podezření ze spáchaní přečinu krádeže.

„Případ je zpracováván ve zkráceném přípravném řízení," dodala Trypesová.

V pondělí ráno se Edar stal hvězdou – policisté se totiž jeho umění rozhodli ukázat veřejně a předvedli Edara v akci, tedy při polapení pachatele.

Policejní služební kynologie má u nás bohatou tradici. Začátky využívání psovodů se služebními psy ve službě spadají až do období rakousko-uherské monarchie. V období dvacátých let minulého století byl organizován první kurz psovodů policie v Nových Hradech, v následujících letech byla založena Policejní škola psovodů v obci Pyšely. 
V roce 1952 byla tato škola přemístěna do Býchor. Do této doby bylo doplňování služebních psů u jednotlivých složek policie prováděno nákupem od civilních chovatelů.