Letos se v Mikulášovicích, v sobotu 19. října, uskuteční již jubilejní 15. ročník Festivalu Free Tibet. Proto jsme se vám rozhodli tuto, dnes již kultovní akci ve Šluknovském výběžku, blíže představit. „Jolly Joker byla v té době legenda tvrdé muziky, naopak Zina se svou kapelou Sterophonix Punx z Teplic měla našlápnuto na skvělou kariéru. Byla hezká a ještě uměla zpívat," zavzpomínal Hugo Eminger, jeden z pořadatelů festivalu podporujícího boj tibetského lidu za svobodu.

„Dalším zajímavým objevem festivalu byl MC Řezník. Jednalo se o hiphopového zpěváka z Rumburka, který vystupoval v kukle a jeho texty byly hororové," dodal Eminger. Dnes už Zina ani MC Řezník nevystupují.

Po dvou letech pořadatelé zrušili takzvanou Home stage, kde vystupovaly na malém sále začínající místní kapely. Důvody byly dva.

„Bylo hodně těžké zvučit tři stage a hlavně jsme se rozhodli, že dáme větší důraz na informace o Tibetu," uvedl Petr Bydžovský z pořádajícího sdružení Attack from North.

Stage Tibet info se přesunula z vinárny do malého sálu. Všude byly vystaveny fotografie z Tibetu, lidé popíjeli čaj a v televizi běžely filmy o zemi, které se říká Střecha světa.

„Mělo to velký ohlas a lidé se o Tibetu opravdu začali bavit a více se on něj zajímat," řekl Bydžovský.

Na velkém sále tehdy ještě vystoupily skupiny Existence, Magma Hotel, Neřesti, Toxic People a poprvé i raggae kapela Uraggan Andrew.

„Festival jsme tak postupně začali obohacovat i o jiné styly než o rock," upřesnil Hugo Eminger.

V disco baru byla druhá scéna, kde vystoupili dýdžejové z děčínského DC Ground Soopi Mood, H315 a K. Seek, dále PeTe Dark a už zmiňovaný MC Řezník.

Na osmém ročníku Festivalu Free Tibet řádila ústecká kapela UDG a přišlo asi nejvíce lidí za celou historii festivalu. Proč naopak nepřijela kapela Motorband? To se dozvíte 20. září v osmém díle našeho pátečního seriálu.

Festival Free Tibet XV
Festival se uskuteční na čtyřech scénáchv sobotu 19. října v mikulášovickém kulturním domě. Vystoupí například kapelyRybičky 48, Koblížc!,Prague Conspiracy,Faces are Fiction, Toxic People nebo Hustej Wimpy. Více info nafree-tibet.cz