K akci se letos počtvrté přidá i Děčín. Tady se bude akce konat na Mariánské louce, v případě deště v kavárně Na Cestě v areálu děčínského zámku.

„Minulý rok jsme se sešli, popovídali si o lokálních potravinách a vyměnili i nějaké recepty. Nechyběla i dobrá hudba a skvělá atmosféra. Letos se lidé mohou něco dozvědět a podpořit kampaň za férové banány,“ uvedla organizátorka děčínské snídaně Anna Klinkáčková.

K férové snídani se mohou lidé přidat i na dalších místech na Děčínsku. V Rumburku snídani pořádá Mateřské centrum Koťátko, kde se sejdou na zahradě před farou, ve Varnsdorfu na zahradě pořádajícího Mateřského centra Jonáš, V Jiříkově na farní zahradě Mateřského centra Koťátko a v Lipové na břehu zámeckého rybníka.

Jaroslav Uhlíř křtil v děčínské zoo mládě lamy.
Jaroslav Uhlíř: Jsem pyšný, když se mnou lidé zpívají

V Ústí nad Labem pak snídani pořádá UJEP, lidé se sejdou v Městských sadech.

„Naše studentská iniciativa Fair UJEP, která férovou snídani organizuje, se mimo jiné zasloužila také o automat na fairtradovou kávu v budovách UJEP,“ uvedla organizátorka ústecké snídaně Lucie Stádníková.

Nasnídat se mohou přijít i lidé na Litoměřicku či Teplicku. V Litoměřicích se sejdou v Jiráskových sadech v areálu dopravního hřiště, ve Štětí pak na Husově náměstí. Moldava na Teplicku pak nabídne snídani na trávníku pod modřínem u Moldavské šatlavy.

Účastníci si na snídani přinesou vlastní dobroty, ať už fairtradové nebo lokální. Může to být fairtradový čaj či káva, bábovka s fairtradovým cukrem či fairtradové banány. To vše mohou doplnit lokálními produkty, jako jsou vajíčka, mléko či sýry od místních farmářů.

Benefiční koncert v děčínské synagoze, jehož výtěžek pomůže Miroslavu Červenkovi financovat biologickou léčbu rakoviny.
FOTO: Benefiční koncert pro Miroslava Červenku vynesl 34 tisíc

Společným piknikem na veřejném místě tak vyjádří podporu nejen místním pěstitelům, ale i producentům ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky zapojených do systému fair trade. Ti pak mohou pěstovat s ohledem na životní prostředí, jejich děti mohou chodit do školy a za svoji práci dostávají spravedlivě zaplaceno.

„Férová snídaně začínala v roce 2011 se 41 zapojenými městy, loni už snídalo přes 6 500 lidí na 161 místech republiky. Máme radost, že odpovědnou spotřebou žije stále více lidí a že se chtějí do Férové snídaně zapojit,“ uvedla Gabriela Štěpánková z nevládní organizace NaZemi, která akci koordinuje.