Neopatrné hraní se psem na břehu Zámeckého rybníka v Děčíně mohlo skončit špatně. Pod psem se totiž propadl tenký led, na který nemohl vylézt. Naštěstí jej zachránil jeden ze strážníků děčínské městské policie, který pro psa do ledové vody skočil.

Bylo kolem poledne, když si mladá dívka hrála na břehu se svým psem. Házela mu aporty a pes je radostně přinášel zpět. Ale jen do okamžiku, než se pod ním propadl led na Zámeckém rybníku.

Pes byl v tu chvíli asi šest metrů od břehu, ale nemohl se zpátky na led vyškrábat. Dívka nevěděla, jak psa dostat 
z vody a zavolala na tísňovou linku městské policie. Poblíž totiž nebyl ani žádný vhodný klacek nebo větev, po které by se pes mohl vyškrábat na led nebo až na břeh.

„Když jsme přijeli, byl pes už poměrně dlouho ve vodě. Je to větší zvíře, asi nějaký kříženec. Takže jej led neunesl. Svlékl jsem se a skočil do rybníka," popisuje již v teple služebny strážník děčínské městské policie Jaroslav Srňánek.

„Hned jsem si musel dát teplou sprchu," dodává strážník.

Přestože v rybníce není mnoho vody, v místě, kde se pes propadl, jí byl asi jeden metr a hrozilo, že se utopí. Podle Jaroslava Srňánka totiž byl pes na pokraji svých sil. 
V ledové vodě měl být patnáct až dvacet minut.

Pro strážníka městské policie ale ledová voda nebyla neznámou.

„Dělám vodní pólo a chodíme se v zimě koupat do řeky. Takže nějaké zkušenosti s tak studenou vodou mám. Ta 
v tom rybníce mohla mít tak kolem čtyř, pěti stupňů," přibližuje podmínky odvážný strážník.

O jeho odvaze se již dozvěděly tisíce lidí díky sociálním sítím. Na jedné z nich totiž strážníkům poděkovala majitelka psa.

„Děkuji dnešní městské hlídce za záchranu naší fenky Belly z městského rybníka. Děkuji moc," napsala na facebooku.

Před nebezpečím propadnutí varují každoročně především hasiči. To bylo aktuální především po posledních vánocích, kdy začalo mrznout, navíc napadl i sníh. Zamrzlé rybníky a vodní nádrže se tak zdají bezpečné. Podle hasičů je ale led bezpečný až od tloušťky deset centimetrů. Ten navíc mohou zeslabovat například přítoky nebo odtoky 
z nádrže. To je případ také Zámeckého rybníku, kde přítok zasahuje téměř do poloviny.