Výběrové řízení chtělo město původně vypsat již před dvěma měsíci, ovšem školicí středisko, kde se budoucí strážníci připravují, během letních měsíců neotevřelo žádný kurz odborné přípravy. Zatím se bude jednat o čtyři zaměstnance, přičemž pravděpodobně nepůjde o konečný počet. Navíc vedení města a městské policie uvažuje i o zřízení psovodů a také na tato místa hledá vhodné zájemce.

„V souvislosti s narůstajícím počtem oznámení občanů a v souvislosti s řadou problémů jsme přistoupili k posílení městské policie. V první fázi chceme přijmout čtyři strážníky. Záměrem je i zřízení psovodů, což je ale náročnější záležitost jak časově, tak finančně. Vhodní zájemci se ale mohou městské policii hlásit již nyní," uvedl primátor František Pelant.

Dodal, že výcvik a školení strážníka je časově náročná záležitost, proto budou mít při výběru kandidátů přednost ti, kteří již mají platné osvědčení.

Ředitel děčínské městské policie Marcel Horák doplnil, že uchazeč o práci strážníka musí být starší 21 let, být zdravotně způsobilý, spolehlivý podle zákona o obecní policii, trestně bezúhonný a musí mít střední vzdělání s maturitou. Vybraní uchazeči poté nastupují na dvouměsíční školení 
a skládají zkoušku před komisí ministerstva vnitra. Tato zkouška se pak opakuje každé tři roky.

„Nezbytnou podmínkou je vynikající fyzická kondice, kterou u vybraných kandidátů prověří náš výcvikář. Pokud zájemci projdou, absolvují psychotesty, zdravotní prohlídky a nastoupí na dva měsíce na základní kurz. Teprve poté je budeme postupně nasazovat do služby," vysvětlil Horák.