Po dohodě s děčínským magistrátem bude vyřizovat všechna potřebná povolení stavební úřad v Děčíně, což pro místní lidi znamená dojíždějí. Problémy se stavebním úřadem mají v Jílovém delší dobu. Nejprve jeho úředníci marodili, následně pak oba dva dali výpověď.

„Do prvního výběrového řízení se nepřihlásil ani jeden zájemce. V opakované výzvě se přihlásil jeden uchazeč na místo vedoucího a jeden na místo referenta stavebního úřad. Ani jeden z nich ale nesplňoval podmínky výběrového řízení," říká jílovský starosta Miroslav Kalvas.

Jílové tak muselo jako nadřízený úřad informovat krajský úřad, který v současné době posílá spisy na děčínský stavební úřad.

Radnice je přitom povinna chod stavebního úřadu zajistit. Umístění stavebních úřadů totiž vyjmenovává zákon. Jílovská radnice se proto dohodla s děčínským magistrátem, a to minimálně do konce letošního roku.

Stádo ovcí vyjeli chytat hasiči a policisté do Jílového.
FOTO: Hasiči a policisté vyjeli chytat stádo ovcí do Jílového

Kromě všech spisů a žádostí tak Jílové pošle do Děčína také příspěvek, který dostává od státu na chod stavebního úřadu jako státní správy.

„Kvůli převodu agendy z Jílového jsme nemuseli přijímat další zaměstnance," uvedla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Stavebníci z Jílového budou své žádosti podávat v Děčíně od července. Velkou část vyjádření získávají lidé již dnes v Děčíně. To se týká nejen chráněné krajinné oblasti nebo správců inženýrských sítí.

„Je samozřejmě lepší, pokud by takový úřad byl u nás. Ale stavebník musí tak jako tak tyto věci řešit v Děčíně," dodává starosta Miroslav Kalvas s tím, že budoucnost jílovského stavebního úřadu bude vedení města řešit podle ohlasů veřejnosti.

Stavební úřad v Jílovém spravoval agendu pouze z Jílového, jiné stavební úřady mají daleko širší pole působnosti. Kromě Děčína je stavební úřad také například v České Kamenici nebo v Benešově nad Ploučnicí.

Ilustrační foto. Děčínská nemocnice.
Nemohl chodit, přesto na ošetření čekal hodiny