Na konci roku 2015 Andulce diagnostikovali v děčínské nemocnici zhoubný nádor v bříšku, metastázující do kostí. Od ledna 2016 se léčí na klinice dětské hematologie a onkologie ve fakultní nemocnici Motol.

„Od ledna do dubna Andulka dostala osm bloků chemoterapie. V červnu proběhla léčba radiojodem na klinice nukleární medicíny v Motole. V červenci první transplantace kostní dřeně. Hospitalizace trvala 45 dní," popisuje boj její maminka Ivana Violová a dodává: „V říjnu jsme nastoupily na transplantační jednotku, kde proběhla druhá transplantace kostní dřeně. Tam jsme strávily padesát dní. Před touto transplantací Andulka podstoupila 17 dávek velice silné chemoterapie," říká s tím, že na chemoterapii dochází Andulka i v roce 2017. Nemocnice Motol se stala v podstatě jejím druhým domovem.

Boj s těžkou nemocí zasáhl celou rodinu. Andulka má tři sourozence, kteří jsou podle Ivany Violové stateční a změnu v rodině dobře zvládají. „Nejhorší je odloučení, kdy s Andulkou rodinu nevidíme i měsíc v kuse a déle," říká.

O tom, jak probíhá léčba, informuje na facebooku, kde vznikla skupina Pomoc Andulce. Rodině se tam dostává podpory, lidé jim posílají dárečky.

„Chtěla bych vám všem ze srdce poděkovat, že tu s námi jste, že nám pomáháte, už jenom tím, že s námi vše sdílíte, radujete se z každého zlepšení. Podporujete svými komentáři… Mnoho z vás Andulce posílá dárky, nám materiální pomoc. Opravdu moc děkujeme za zájem o naši malou velkou hrdinku Andulku," napsala Ivana Violová na facebook.

Andulka z Jílového.Zdroj: Archiv rodinyJejího těžkého boje si všimli i organizátoři letošní Tříkrálové sbírky na Děčínsku.

„Letos se chodilo nejen v Děčíně, ale jedna skupina chodila také v Jílovém. Tam se vybralo 4 685 korun. V Děčíně se celkem vybralo 17 463," říká organizátorka letošní sbírky Jana Engelhartová, pastorační asistentka Římskokatolické církve s tím, že po Děčíně chodilo celkem pět skupinek koledníků – tentokrát je tvořili žáci ze školy Nativity.

Rodina Andulky si na vybrané peníze ale bude muset chvíli počkat. Možná i několik měsíců. Důvod? Tříkrálová sbírka je celonárodní akce, je proto nutné všechny peníze nejprve shromáždit, spočítat – a teprve pak se přerozdělují.

Na Děčínsku se lidé už skládali například na křesťanský dům Jonáš, kde se pracuje s bezdomovci – tady si za výtěžek nakoupili potřebné věci. Lidé přispívali i na Čertíky na kolech, dvě těžce postižené děti.

Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnickou akcí v ČR. Sbírky se účastní kolem padesáti tisíc koledníků, dobrovolníků a asistentů. Sbírka se koná na území celé ČR každoročně od roku 2001. Výtěžek sbírky je určen především na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším jinak sociálně potřebným skupinám lidí, a to zejména v regionech, kde sbírka probíhá.

V nich zůstává 80 procent získaných finančních prostředků, přičemž podle klíče pro rozdělení výnosu sbírky jde 65 procent na samostatné a společné projekty farních a oblastních charit v regionech, kde se výnos vykoledoval, a 15 procent je určeno pro projekty charit.