„Hlas jediného města se stává osamělým výkřikem a snadno zanikne," píší starostové ze Šluknova a Varnsdorfu ve výzvě určené všem starostům v republice. Chtějí, aby obce kvůli legislativním změnám tlačily na parlament. K výzvě se připojila i starostka Duchcova, kterým před několika týdny zmítaly nepokoje.

„V jednotě je síla, uvidíme, kolik starostů se k naší výzvě nakonec připojí. Dali jsme si čas do podzimu. Před dvěma lety jsme byli osamoceni," říká starostka Šluknova Eva Džumanová.

Řadu obcí na Šluknovsku trápí  především drobná kriminalita, vysoká nezaměstnanost nebo nedostatek pravomocí pro obce. To chtějí svou výzvou starostové změnit. Chtějí totiž vytvořit tlak co největšího počtu obcí na vládu a parlament.

„Můžeme pojmenovat problémy i navrhovat řešení. Ale konečné přijetí jednotlivých opatření je na centrálních orgánech. Nepokoje se totiž mohou projevit kdekoliv. Dokonce už i na jižní Moravě vznikají petice proti nepřizpůsobivým občanům," tvrdí starosta Varnsdorfu Martin Louka, který také připojil svůj podpis pod výzvu. Tu sepsali starostové tento týden v Duchcově na Teplicku.

Starostové navrhují opatření, o kterých se mluví již několik let. Jedním z nich má být například registr přestupků.

„Je potřeba především něco dělat s nezaměstnaností, ta stojí za spoustou problémů. Pokud nebudou přijata opatření, která jsme navrhovali již před dvěma lety, tak se nic nezmění. Momentálně máme jako starostové holé ruce," vysvětluje Eva Džumanová.

Podle jejího názoru zatím stát pro obce s vyloučenými lokalitami příliš neudělal.

„Jestli nám někdo řekne, že máme vládní agenturu pro sociální začleňování, tak je na velkém omylu. My potřebujeme opravdové řešení, ne agenturu," dodává starostka.

Podle Martina Louky se s výzvou obrátí na starosty a primátory všech pověřených obcí. Požádají je o spolupráci při šíření výzvy.

Nepokoje kvůli rostoucí kriminalitě zasáhly Šluknovsko před dvěma lety. Letos se přesunuly do Duchcova.