Rostoucí kriminalita, strach z odlivu policistů, nelichotivá a neustále se zhoršující situace v jejich regionu. To vše dohnalo starosty ve Šluknovském výběžku k napsání dopisu premiérovi Petru Nečasovi.

„Chceme využít náš hlas starostů, abychom nějak nastalou situaci napravili. Sami na to nemáme možnosti legislativní, ani ekonomické. Kdysi nám slibovali, že se snižování počtu policistů nedotkne lidí na ulici. A už je to tady,“ říká starostka Šluknova Eva Džumanová.

V průběhu letošního roku totiž došlo ke katastrofickému nárůstu kriminality na Šluknovsku. Jen v samotném Šluknově přibyla především vloupání. Za první čtyři měsíce roku 2010 jich policisté podle statistik evidovali pouze dvanáct. O rok později – ve stejném období – policisté vyšetřovali již 41 vloupání! Podobný nárůst je také v nedalekém Varnsdorfu. Lidé se přestávají cítit bezpečně.

„Snižování počtu příslušníků Police České republiky v regionu Šluknovského výběžku by pak mohlo být až destruktivní a mohlo by ohrozit bezpečnost, stabilitu a ochranu jeho obyvatelstva,“ píší proto starostové ze Sdružení pro rozvoj Šluknovska premiérovi – a zvou jej na návštěvu Šluknovska.

„Při našem jednání jsme se sešli také s policejní vedoucí děčínského územního odboru Alicí Zemanovou. Podle jejích slov zatím není rozhodnuto, odkud a kdy budou policisté odcházet,“ dodala Eva Džumanová. O plánovaném snižování policistů jsem v Děčínském deníku již psali.

Kromě rostoucí kriminality na území Šluknovska se starostové bojí také jejího exportu do sousedního Saska. A obávají se zároveň odvetných kroků ze strany německých orgánů.

„Šluknovsko je ze tří stran obklopeno hranicí a dá se předpokládat, že se noví obyvatelé pro uspokojení svých potřeb brzy orientují s trestnou činností právě sem,“ píší v dopise Petru Nečasovi.

Starostové jsou totiž přesvědčeni, že se nejedná pouze o problém kriminality, ale především o problém sociální.

„Rostoucí kriminalita jde ruku v ruce s rostoucí nezaměstnaností a bídou,“ dodává šluknovská starostka. Na Šluknovsku je totiž bez práce téměř pětina lidí.

S iniciativou oslovit premiéra Nečase přišel poslanec Jaroslav Foldyna.

„Chci, aby premiér viděl, jaký je rozdíl mezi průměrem a realitou v našem regionu. Nejsme totiž běžný region, jsme na tom mnohem hůře než drtivá většina republiky,“ vysvětluje.

Dlouhodobě na špatnou situaci v nejsevernější části České republiky upozorňuje také starosta Jiřetína pod Jedlovou.

„Myslíme si, že to rozhodně dobré není. A pokud si premiér myslí opak, tak ať přijede. Velmi rychle se přesvědčí o opaku,“ tvrdí Josef Zoser, který je zároveň také předsedou Sdružení pro rozvoj Šluknovska. Také on se obává postupného přelivu kriminality za hranice.